Veel meer groene stroom opgewekt dan vorig jaar

In 2019 is de productie van groene stroom flink gestegen in Nederland. In vergelijking met 2018 werd er afgelopen jaar 18 procent meer hernieuwbare elektriciteit opgewekt. Een jaar eerder was de groei 11 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Stroom opgewekt met windenergie, biomassa, zonne-energie en waterkracht was verantwoordelijk voor de groei in de productie. In totaal werd er 21.800 gigawattuur (GWh) aan groene stroom opgewekt, tegenover 18.500 GWh in 2018.

Populariteit van zonnepanelen

Volgens het CBS werden er de afgelopen tijd veel nieuwe grote installaties neergezet op daken en in weilanden. Zo ook het grootste zonnepark van Nederland in Groningen. De nieuwe installaties zijn dan ook de reden dat de elektriciteitsproductie met zonnepanelen met 40 procent toenam. Daarmee is zonnestroom goed voor een kwart van de totale groene stroomproductie.

Windenergie

Met 49 procent heeft windenergie nog steeds het grootste aandeel in groene stroom. Dit is minder dan in 2018, waar dit nog 54 procent was. De reden hiervoor is dat er in de afgelopen twee jaren nauwelijks nieuwe windmolens zijn bijgekomen, terwijl andere vormen van groene elektriciteitswinning aan populariteit winnen. 

De verwachting is dat windenergie de komende jaren wel weel aan aandeel wint. In 2020 en 2021 worden er namelijk verschillende mega windparken in de Noordzee geopend.

Biomassa en waterkracht spelen een minder grote rol in het opwekken van groene stroom in Nederland. 

Stijging elektriciteitsverbruik

In totaal was groene stroom afgelopen jaar goed voor 18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Dit is een stijging in vergelijking met 2018, waar dit 15 procent was.
 

Bron(nen):