De waarheid over urine

Uw plas onder de loep

Getty Images

Kleurt uw plas roze? Dan moet u meteen naar de dokter, of is het toch niet altijd zorgwekkend? En waarom gaat uw plas stinken als u asperges heeft gegeten? En wist u trouwens al dat dat niet bij iedereen het geval is? Fabels en feiten over urine.

Veel mensen moeten 's nachts een keer plassen

Fabel. De meeste mensen slapen 's nachts zes tot acht uur achter elkaar zonder te hoeven plassen. Maar het is ook geen probleem als iemand er een keer uit moet om te urineren. Het kan komen omdat iemand alcohol drinkt of cafeïnehoudende dranken of gewoon te veel drinkt voor het slapen gaan. Maakt u zich zorgen omdat u er 's nachts regelmatig uit moet? Overmatig plassen in de nacht, ook wel nycturie genoemd, kan ook door andere gezondheidsproblemen komen, zoals bijvoorbeeld diabetes of nierproblemen.

Van asperges gaat plas stinken

Feit. Als u asperges gegeten heeft, kan u urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Of uw plas gaat stinken of niet is genetisch bepaald. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Bij roze plas moet u de dokter bellen

Feit. Uw urine kan roze kleuren als u rode bietjes of rode kool hebt gegeten. Vitamines of medicijnen kunnen uw urine neon kleuren, rood of roze kan een teken zijn van bloed in uw plas. Het kan wijzen op een ontsteking of een nieraandoening. Maar het hoeft niet zorgwekkend te zijn. De oorzaken ervan kunnen zo gevarieerd zijn dat het altijd verstandig is contact met uw huisarts op te nemen.

Plasangst bestaat niet

Fabel. Er zijn mensen die moeite hebben of angstig zijn om te plassen en dan vooral in het bijzijn van anderen. Dit wordt plasangst of paruresis genoemd. Ook wordt er wel gesproken over 'een verlegen blaas'. Het is een fobie die bestaat uit angst voor en het vermijden van openbare toiletten en een onregelmatige controle over de blaas. Met behulp van gedragstherapie kunnen mensen hun plasangst overwinnen.

Als plassen pijn doet, moet je altijd naar een dokter

Feit. De meeste mensen denken dat pijn bij het plassen wijst op een urineweginfectie, maar er kunnen meer oorzaken zijn. Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen pijn of een brandend gevoel veroorzaken. Ook kunnen het nierstenen of een blaasontsteking zijn. 

Plassen na seks helpt een blaasontsteking voorkomen

Feit. Urineren na de seks zorgt ervoor dat bacteriën worden weggespoeld. Plas ook altijd goed de blaas leeg en wees hygiënisch. Was u niet met agressieve zeep, maar alleen met water. Er zijn vrouwen die bij een nieuwe partner vaker last hebben van een blaasontsteking na het vrijen. Dit kan zijn omdat u moet wennen aan de bacteriën van de nieuwe liefde.

Zes tot acht keer per dag naar de wc

Feit. Gemiddeld gaan de meeste mensen zo'n zes tot acht keer per dag naar het toilet. Hoe vaak u gaat, is natuurlijk afhankelijk van hoeveel vocht u drinkt op een dag. Als u constant het gevoel hebt dat u moet plassen en u drinkt niet veel of meer dan normaal dan kan het andere oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld een overactieve blaas, diabetes of bij mannen een prostaatvergroting.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • WebMD