Kan het kwaad als je vaak antibiotica krijgt?

Mijn moeder van 86 woont in een verzorgingshuis en krijgt geregeld anti­bioticakuren vanwege blaas­ontsteking. Volgens mij is dat niet goed. Je wordt dan toch immuun voor de antibiotica?

In verpleeghuizen wordt het als normaal gezien dat bij de bewoners altijd bacteriën in de urine zitten. Veel vrouwen krijgen een verzakte bekken­bodem, mannen krijgen vaak een vergrote prostaat. Daardoor kun je niet meer goed uitplassen en blijft altijd wat urine in de blaas achter waarin zich bacteriën kunnen vermenigvuldigen. Als iemand daarnaast ook nog een beetje incontinent is, kunnen bacteriën makkelijk ‘van buiten’ in de blaas terechtkomen. Pas als de patiënt er last van krijgt, worden antibiotica ingezet om de bacteriën uit te roeien.

Angst voor resistentie

Probleem met mensen vaak ‘in de antibiotica zetten’ is dat dan alléén de bacteriën overleven die geen last hebben van dat antibioticum. Dat is resistentie. Het probleem met resistentie is dat bacteriën dit van elkaar kunnen overnemen. En dat we bang zijn dat er op den duur bacteriën ontstaan die én overal tegen bestand zijn én vreselijke ziektes veroorzaken. Maar dat is meer een probleem voor de volksgezondheid in het algemeen dan voor de individuele patiënt die een kuurtje krijgt tegen blaasontsteking. Over die resistentie hoeft de patiënt zich eigenlijk geen zorgen te maken.

2 Comments

Door Janneke (niet gecontroleerd) op vr, 21-10-2016 - 15:03

@Amy, je kan ook kijken naar natuurlijke alternatieven. Suiker laten staan bijvoorbeeld om dat bacteriën dol zijn op suiker. Ook genoeg bewegen. Eventuele problemen met bekkenbodem aanpakken met oefeningen. En zorgen voor een goede darmflora.
Heb zelf een middel met cranberry, mannose en beredruif. Helpt de bacteriën te verminderen en beter uit te plassen. Heb zelf maar één keer antibiotica gebruikt omdat ik te laat in de gaten had dat ik een blaasontsteking had, daarna op natuurlijke manier en onderhoudsdosis als ik er tegenaan zit.
Je kan ook eens wat opzoeken op internet naar meer tips en kijken wat jou helpt. Bijvoorbeeld acupunctuur of wat anders.
Verder heeft elke ziekte een emotionele achtergrond dus daar ook naar kijken.

Door Amy Benjaminsz (niet gecontroleerd) op di, 18-10-2016 - 11:59

3 keer achter elkaar fikse blaasontsteking gehad.Eerst Nitrofurantoin MC 50 mg. Heveige allergie gekregen in de vorm van uitslag. Toch blijven innemen met antiallergie tabletten. Na kuur., vlak daarna WEER fikse blaasontsteking: Amoxicilline 500 mg gekregen tegelijk een urinekweek. Uitslag gekregen net dat ik klaar was hiermee, moest ermee stoppen, want de kweek uitslag was een darmbacterie. Dus WEER voor 3 e keer antibiotica nl ciprofloxacine 500 mg Pch. En zo blijven we maar sukkelen. Deze kuur is bijna klaar. Nog twee dagen. Gevolg is, dat ik helemaal a gefrustreerd raakt, b. ook hiervan allergische reacties in de vorm van licht in hoofd en duizelingen. Zelfs gevraagd of ik een verwijs krijg naar mijn internist, vanwege ook ooit accuut een opname met blaasontsteking met delirium verschijnselen . Antwoord huisarts: "NEE Eerst afwachten wat DIT DOET". Ik maak me ongerust. M.vr.gr. Amy Benjaminsz