Uitgeschakeld door bloedverdunners

Sinds vorig jaar slik ik bloedverdunners vanwege boezemfibrilleren (streefwaarde van de INR: tussen 2,5 en 3,5). Onlangs ben ik gevallen met mijn scootmobiel. Ik had een grote inwendige bloeding aan mijn been, kwam vijf weken in het ziekenhuis te liggen. Ik ben twee keer geopereerd en heb daarna nog een huidtransplantatie gekregen, omdat de wond te groot was voor gewone genezing. Nu vraag ik me af: doen die bloedverdunners niet veel meer kwaad dan goed?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Bloedverdunners zijn inderdaad gevaarlijke medicijnen. Een INR van 3 betekent dat je bloed er driemaal zo lang over doet om te stollen als dat van een ander. Veel mensen die bloedverdunners slikken en een ongeluk krijgen, belanden in het ziekenhuis.

Helaas zijn deze middelen ook onmisbaar. Als je boezemfibrilleren hebt en je slikt geen bloedverdunners, dan is de kans op een beroerte door een stolsel in je hersenen 5 procent per jaar. Met bloedverdunners is het risico gelijk aan dat van een gezonde leeftijdgenoot. Een beroerte is een schrikbeeld; ook veel artsen zien het als een van de ergste dingen die je kunnen overkomen.

Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar andere bloedverdunners. Maar een middel dat bloedstolsels voorkomt zonder de kans op bloedingen te verhogen, bestaat niet. Dat betekent dat je kwetsbaarder bent bij (verkeers)ongelukken en dergelijke. Het is dan ook verstandig om bij letsels en ongelukjes snel medische hulp te zoeken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!