Bloeddruk en sporten

bloeddruk en sporten
Getty Images

Ik ben een man van 53 jaar, 1.90 m en 82 kg. Ik heb een bloeddrukmeter gekocht omdat ik de laatste tijd vaak stress op het werk heb. Nu blijkt dat ik wisselende bloeddruk heb, met als hoogste waarde 150/95. De huisarts heeft me metoprolol voorgeschreven, maar nu gaat het hardlopen ineens helemaal niet meer. Ik voel me slap en kortademig en ik mis de uitlaatklep van het sporten enorm. Wat zou ik hieraan kunnen doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Metoprolol is een zogenaamde bètablokker, een middel dat de invloed van stimulerende prikkel­overdrachtstoffen (stresshormonen), zoals adrenaline, op hart en vaten blokkeert. Daardoor neemt de pompkracht van je hart af, zodat je bloeddruk daalt, maar ook de doorbloeding van je spieren. Dat is slecht voor je sportprestaties: je bent minder goed in staat je spieren van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Een direct effect van de pillen is dus een verslechtering van je conditie. De gedachte van de huisarts was waarschijnlijk dat het blokkeren van stresshormonen je, naast de bloeddrukdaling, een rustiger gevoel zou geven, maar dat is mislukt.

Kans op hartinfarct

Je kunt vragen om een middel uit een andere groep van bloeddrukverlagers, maar ik zou zelf de bloeddruk laten voor wat hij is. Gevaarlijk hoog is hij niet. Verlaging van de bloeddruk verlaagt de kans op een hartinfarct of beroerte met ongeveer een derde van het risico dat je hebt.

De kans dat een slanke sportieve man van 53 jaar de komende jaren een hartinfarct krijgt is echt heel klein (misschien 1 of 2 procent per tien jaar) en daar haal je dan een derde vanaf. Dat is nauwelijks de moeite; niet meer sporten heeft veel schadelijker gevolgen voor hart en vaten.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!