Heb ik een tekort aan magnesium?

De laatste tijd zit ik niet lekker in mijn vel: ik ben vaak moe, slaap slecht, voel me gespannen en heb veel spierpijn. Zou het kunnen dat ik een magnesiumgebrek heb? Ik ben een vrouw van 54 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Magnesium is een stof die in veel voedingsmiddelen in grote hoeveelheden aanwezig is. Een te laag gehalte kun je, als je normaal eet, eigenlijk niet krijgen. Het komt weleens voor bij ernstig zieke mensen, maar dan doordat ze zo ziek zijn dat hun ‘regel­systeem’ verstoord is.

De concentratie van magnesium in je lichaam wordt door het lichaam geregeld en niet door wat je eet. Dat regelsysteem kan de opname uit je voedsel verhogen of verlagen, je nieren kunnen zorgen dat je meer of minder uitplast, en je hebt een voorraad in je skelet waarmee de concentratie in het bloed kan worden aangevuld of juist verminderd.

Een te hoog gehalte aan magnesium komt wel wat vaker voor bij mensen die magnesiumtabletten slikken tegen maagzuur (het bindt zuur) of als laxeermiddel (het maakt de ontlasting zachter).

Uw klachten kunnen veel oorzaken hebben. Ik zou ze voorleggen aan de huisarts. Hij zal dan waarschijnlijk wat bloed­onderzoek doen. Dan kunt u ook vragen het magnesiumgehalte te bepalen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

 

1 Reactie

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 26-3-2015 - 14:47

Als je niet lekker in je vel zit kunnen daar verschillende factoren voor zijn. Een magnesiumtekort kan je alleen lastig bepalen. De waarde in je bloed is vrij constant. Om het goed te kunnen meten zou je een stukje spierweefsel moeten wegsnijden maar omdat dat geen optie is zou je een goed preparaat kunnen proberen, geen magnesiumoxide maar bijvoorbeeld magnesiumcitraat. Veel mensen kunnen verder wel wat vitamineB, vitamine D, eventueel wat extra vitamine B12, vitamine D gebruiken. Beste is om het te laten uitzoeken. Ben zelf wel voorstander van een goede natuurgeneeskundige. Soms kan je ook laten uittesten wat je nodig hebt.
Knapte zelf flink op met vitamine B12 en een hoge dosis vitamine D. Gebruik nu ook magnesium phosphoricum van de celzouten en voel me meer ontspannen.