Borsten: wat is waar?

7 feiten en fabels over vet, tepels en beha's

Kunnen mensen drie tepels hebben, klopt het dat pijn of tepelafscheiding op borstkanker wijst en is het mogelijk dat jongens borsten ontwikkelen? Horen ze precies even groot te zijn? Zeven feiten en fabels over borsten.

1. De linker en rechter zijn even groot

Dat is niet waar. Het is heel normaal om ongelijke borsten te hebben. Niet alleen de grootte, maar ook de vorm van het linkerexemplaar kan anders zijn dan die van de rechter. U heeft ook niet twee exacte dezelfde oren en ogen, mensen zijn altijd wel een beetje asymmetrisch. Bij de ene vrouw is het verschil wel opvallender dan bij de andere. Zelfs na een borstverkleining of -vergroting kunnen borsten nog steeds wat verschillen. 

2. Sommige mensen hebben drie tepels

Waar. 2-6 procent van de meisjes en 1-3 procent van de jongens komt ter wereld met een extra tepel, ook wel accessoire tepel genoemd. Meestal zijn derde tepels stukken kleiner dan ‘gewone’ tepels, waardoor ze weleens aangezien worden voor een moedervlek. Soms zit er borstklierweefsel onder, soms niet. Meestal bevinden ze zich op de borst of buik of in de oksels. Hoe ze precies ontstaan, is niet bekend.

Een derde tepel kan geen kwaad. In de puberteit kan deze wel onder invloed van hormonen groter en pijnlijk worden. Als u zich eraan stoort, kunt u de extra tepel laten weghalen.

3. Pijn betekent vaak borstkanker

Dat is niet zo. Veel vrouwen hebben last van gevoelige borsten voor de menstruatie. Vaak een paar dagen voordat ze ongesteld worden, maar soms ook wel twee weken. Begint de menstruatie, dan is ook de pijn voorbij. Dit heet cyclische pijn en heeft te maken met de hormoonhuishouding.

Blijft de pijn aanhouden na meerdere menstruaties, dan kan er sprake zijn van een ontsteking. Of heel soms van borstkanker. Maar is pijn de eerste en enige klacht, dan is kanker zelden de oorzaak.

4. Jongens kunnen borsten ontwikkelen in de puberteit

Dat klopt en komt best veel voor. Het is een onschuldig verschijnsel: gynaecomastie. Het zwellen van één of beide ‘borsten’ is het gevolg van veranderingen in de mannelijke en vrouwelijke hormonen in het puberlichaam. Vaak is er een tijdje te veel oestrogeen aanwezig of is het borstklierweefsel tijdelijk gevoeliger voor dit hormoon.

Meestal gaat het om een platte, ronde zwelling: een soort schijf achter de tepel. Soms is het gevoelig of pijnlijk. Bij de meeste pubers gaat het binnen twee jaar vanzelf over en is er dus ook geen behandeling nodig.

5. 70 procent draagt de verkeerde behamaat

Twijfelachtig. Volgens een nieuwsbericht van een paar jaar geleden is dat het geval. Krant NRC Next zocht haarfijn uit waar dat nieuws precies op gebaseerd werd. Het bleek om een onderzoek onder een kleine groep vrouwen te gaan, in opdracht van een lingeriemerk. De deelneemsters hadden zich zelf aangemeld. Misschien omdat ze al twijfelden over hun maat? Geen wetenschappelijk betrouwbaar onderzoek dus.

Uw behamaat verandert als uw gewicht schommelt, door een zwangerschap of als gevolg van de overgang. Weet u niet zeker of u de juiste behamaat draagt? Deze tips helpen u op weg om de juiste te kopen.

6. Borsten bestaan voornamelijk uit spierweefsel

Dat klopt niet. Borsten bestaan vooral uit vet- en bindweefsel. Hoe meer vet er in de borst zit, hoe groter deze is. Het bindweefsel bevestigt de borst aan de spieren van de borstkas. De borsten zelf bevatten helemaal geen spierweefsel. Wel melkklieren, melkgangen, bloedvaten en lymfevaten.

Het heeft dus geen zin om uw borsten te trainen om ze te vergroten. Uw borsten kunnen er wel wat steviger uit gaan zien als de borstspieren getraind zijn.

7. Een beetje lekkage is onschuldig

Meestal wel. Het komt regelmatig voor dat er bij vrouwen wat vocht uit één of beide tepels komt, dat heet tepeluitvloed of tepelafscheiding. Is de vloeistof wit of helder, dan heeft het meestal te maken met hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat de melkklieren in actie komen. Dat kan voorkomen bij een zwangerschap, maar ook rond de menstruatie of in de puberteit.

Ook medicatie, een te langzaam werkende schildklier en problemen met de hypofyse kunnen ervoor zorgen dat u te veel van het hormoon prolactine aanmaakt. Prolactine zorgt ervoor dat het klierweefsel in de borsten vocht produceert.

Bloederige of pussige afscheiding is in de meeste gevallen het gevolg van een ontsteking. Bij 10 procent van de vrouwen met bloed of bruin vocht uit de tepel, is borstkanker de oorzaak. Ga daarom voor de zekerheid naar de huisarts als er bruinige of bloederige afscheiding uit een borst komt.

Trefwoorden:

2 Comments

Door Henk Ras (niet gecontroleerd) op zo, 16-9-2018 - 14:59

Achtergrond van een derde tepel is wel bekend. Dat is een overblijfsel van onze herkomst: we zijn tenslotte - zoals Juffrouw Laps al moest vernemen - zoogdieren en die hebben een tepellijn, waarop wel zes of acht tepels kunnen voorkomen (zie bijvoorbeeld varkens).

Door PD (niet gecontroleerd) op ma, 1-6-2015 - 12:14

Bij vocht uit de tepel, maakt niet uit welke kleur, is het altijd verstandig dit even aan de huisarts te laten zien. Die beoordeelt dan of er een mammo of echo nodig is.