Vijf veelgestelde vragen en antwoorden over de (sport)beha

Getty Images

De beha is met afstand het belangrijkste kledingstuk van de vrouw. Uit onderzoek blijkt echter dat veel vrouwen verrassend weinig weten over hun eigen beha, en de meerderheid draagt niet eens de juiste maat! PlusOnline helpt misverstanden uit de wereld en beantwoordt vijf van de meestgestelde vragen over dit belangrijke stuk lingerie.

De beha (kort voor bustehouder) is al eeuwenlang een onmisbaar kledingstuk voor de vrouw, van de klassieke beha tot de push-up, de balconette en de populaire sportbeha. Vijfenzeventig tot negentig procent van alle vrouwen in Westerse landen draagt ze. Maar uit onderzoek van TNS Nipo onder duizend vrouwen blijkt dat maar liefst zeventig procent van de vrouwen een foute behamaat draagt, en ruim een kwart heeft zelfs nooit de moeite genomen haar behamaat te laten opmeten.

Een ander onderzoek van de Britse Sweatshop onder tweeduizend vrouwen constateerde dat een op de tien vrouwen geen flauw idee heeft wat haar maat is. Voorts koopt vijfenzeventig procent een beha zonder deze te passen, en een kwart van de vrouwen bleek tijdens het onderzoek dan ook de verkeerde maat te dragen. Veel vrouwen hebben behas met verschillende maten in huis en dragen soms zelfs een te kleine beha om de borsten groter te doen lijken.

Het dragen van een voor u verkeerde beha kan echter vervelende gevolgen hebben. De structuur van uw botweefsel verandert als u ouder wordt, als u zwanger wordt, uw hormoonhuishouding verandert of als uw gewicht schommelt. Borsten die onvoldoende gesteund worden, verliezen makkelijk hun stevigheid en vorm. Irritatie en schouder- of rugklachten zijn vaak het gevolg. En met name bij intensief sporten is een goede ondersteuning cruciaal! Het is dan ook zeer aan te raden uw borsten minstens eens per jaar te (laten) meten. Zo voorkomt u klachten en blijven uw borsten dat mooie model houden.

Hoe werkt het maatsysteem?

Bij het bepalen van uw bh-maat zijn er twee afmetingen waar u op moet letten:
-de onderwijdte is de omvang van het lichaam direct onder uw borsten weergegeven in centimeters
-de bovenwijdte is de omvang gemeten over het volste deel van de borsten, aangegeven met een letter

De uiteindelijke omvang is hieronder in centimeters weergegeven.

CupmaatAAABCDEFGH
 65 75 77,5 80      
 70 80 82,5 85 87,5 90 92,5 95 97,5 100
 75 85 87,5 90 92,5 95 97,5 100 102,5 105
 80 90 92,5 95 97,5 100 102,5 105 107,5 110
 85 95 97,5 100 102,5 105 107,5 110 112,5 115
 90 100 102,5 105 107,5 110 112,5 115 117,5 120
 95 105 107,5 110 112,5 115 117,5 120 122,5 125
 100 110 112,5 115  117,5 120 122,5 125 127,5 130
 105 115 117,5 120  122,5 125 127,5 130 132,5 135
 110 120 122,5 125  127,5 130 132,5 135 137,5 140
          

 Onderwijdte                            Bovenwijdte

Wanneer zit een beha zoals hij behoort te zitten?

U kunt eenvoudig zelf controleren of uw beha eigenlijk wel past. Ga op uw eigen gevoel af. Knellen de bandjes? Zit de beha te strak, of juist te los? Als u voorover buigt, 'vallen' de borsten goed in de cup. Kom weer overeind en controleer of het rugpand horizontaal op het lichaam zit.

De juiste omvangmaat is enorm belangrijk voor een degelijke ondersteuning. Maar weinig vrouwen hebben exact gelijke, symmetrische borsten: elke borst is uniek gevormd! Stel daarom de schouderbanden afzonderlijk af, om te zorgen dat ze beide perfect in de cup vallen. En tussen de cups hoort de beha bijna, of geheel op het borstbeen (midden van uw borstkas) aan te sluiten. Let op: de beugel moet de borst goed omsluiten en niet in de huid (te groot) of de borst (te klein) prikken! De laatste stap: check goed of de beha in het decolleté mooi aansluit op uw huid! Insnijden mag niet voorkomen.

Waarom is een goede beha in de juiste maat zo belangrijk?

Kleine of slechtzittende beha's brengen ernstige gezondheidsrisico's met zich mee. Veel te smalle, insnijdende of en slecht verlopende schouderbanden kunnen spieren en schouders belasten en irriteren. Pijn in de armen en schouder, spanning in het schouderbereik, ernstige halswervelklachten en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn. Ervaart u bovenstaande klachten, dan kan het helpen om eens kritisch naar uw behakeuze te kijken.

Welke soorten beha's zijn er eigenlijk?

Er zijn heel veel verschillende soorten beha’s! De gladde beha speciaal voor onder strakke bovenkleding, beha's met genaaide cups in twee of drie delen, voorgevormde beha's, de beugelbeha, de sportbeha, strapless, push-up, balconette (die laten de bovenkant bloot) en beha's met voorsluiting voor extra aantrekgemak. Vindt u het moeilijk kiezen, laat u dan persoonlijk adviseren in een speciaalzaak. Als u ze allemaal eens op uw gemak uitprobeert, merkt u vanzelf wat voor u de beste keus is. Heeft u meerde soorten, kies dan 's ochtends eerst de bovenkleding die u wilt gaan dragen, en pas daar uw lingerie op aan!

De sportbeha: waarom zou ik hem dragen?

Als u sport met een gewone beha, stuiteren uw borsten ongecontroleerd heen en weer, wat zeer pijnlijk kan zijn. Het is ook niet goed voor uw borsten: ze kunnen sip gaan hangen! Sommige vrouwen besluiten zelfs maar helemaal te stoppen met sporten. Maar dat is nergens voor nodig, want er is een uitkomst: de sportbeha! Sportbeha's zijn er inmiddels voor iedere cupmaat.

Naast extra comfort biedt zij ook extra bescherming. Borsten wegen gemiddeld tussen de twee- tot driehonderd gram en te veel beweging kan zorgen voor overmatige druk op het weefsel en de huidstructuur, wat beschadigingen kan veroorzaken. Als dit te lang doorgaat, rekt de huid uit en gaan de borsten hangen. Een gewone beha vermindert het hotsen en botsen met achtendertig procent - lang niet genoeg om hangborsten te voorkomen. Een sportbeha daarentegen kan de beweging met achtenzeventig procent verminderen!

Er zijn twee soorten sportbehas: de ingekapselde of de compressie-sportbeha. Welke voor u het meest geschikt is, hangt af van uw borstvolume.

Voor grote borsten: (cup D en groter)
De ingekapselde beha: zij bestaat uit twee aparte cups van niet-elastisch materiaal, en beschikt niet over beugels maar wel een elastische onderband.

Voor kleine tot middelgrote borsten: (cup AA tot C)
De compressie-beha: één enkel vlak elastisch materiaal, vaak met gekruiste bandjes op de rug. De borsten worden door deze beha tegen de ribbenkast `geperst´ om beweging te verminderen.

Belangrijke tips bij het kiezen van de sportbeha:

  • Comfort en pasvorm staan voorop. Zorg ervoor dat uw ademhaling niet wordt gehinderd, maar de beha mag ook niet gaan schuiven.
  • De beha moet overal op dezelfde hoogte zitten en mag aan de achterkant niet omhoog kruipen.
  • Zachte en brede bandjes zijn belangrijk, ze mogen niet in uw huid snijden
  • De meeste sportbeha's zijn van ademend materiaal en absorberen weinig zweet. Katoen is uit den boze.
  • Loop even rond als u een sportbeha past, spring een paar keer op en neer en voel of uw borsten voldoende ondersteuning genieten. Hef uw armen boven het hoofd en controleer of de elastische onderrand niet naar boven schuift - anders heeft u waarschijnlijk een te grote maat gepakt. Ook hier geldt: vraag een verkoper om advies!

Bronnen: TNS Nipo, Textilia.nl, Daily Mail, Anita

Auteur