Borstkankerscreening effectief: 40 procent sterftedaling

Getty Images

Er is meer dan voldoende bewijs dat de huidige lopende bevolkingsonderzoeken naar borstkanker meer voordelen dan nadelen hebben. Deelnemende vrouwen hebben een 40 procent lagere kans om aan borstkanker te overlijden. Dat meldt het Erasmus MC.

Een groep van 29 experts uit 16 landen is na onderzoek van alle gepubliceerde onderzoeken tot deze positieve conclusies gekomen.

Harry de Koning van het Erasmus MC leidde een deel van het onderzoek: "In de jaren zeventig en tachtig hadden grote gerandomiseerde studies in Europa laten zien dat eerdere behandeling na vroege ontdekking effectief kan zijn. Maar met de nieuwe moderne screeningstechnieken en de discussie of verbeteringen in behandelingen niet net zo effectief zijn, kwam ook de vraag wat de huidige onderzoeksprogramma’s eigenlijk bereikten."

Grootschalige onderzoeken

"Nieuw is dat de experts zo’n veertig grootschalige studies uit de recente jaren hebben beoordeeld. We tonen aan dat, ondanks die verbeteringen in behandelingen, vroegere ontdekking extra gezondheidswinst oplevert. Zelfs meer dan in de oude screeningsstudies met oudere screeningsmethoden", aldus de Koning

Nadelen

Ook de nadelen zijn bekeken. Er is voldoende bewijs dat sommige vroeg ontdekte borstkankers zonder het programma nooit aan het licht zouden zijn gekomen en een fout-positieve uitslag (geen borstkanker na verwijzing) tot kortdurende ongerustheid leidt. 

Screenen 70-plussers

Voor Nederland is met name de erkenning van screening voor vrouwen in de leeftijd van 70 tot 74 van belang, want slechts weinig landen nodigen deze groep vrouwen uit. De Koning: "Op basis van het onderzoek en de mogelijke effectiviteit voor jongere vrouwen, is de discussie om in Nederland ook die groep uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek weer opportuun."

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

Bron 
  • Erasmus MC