Meeste vrouwen herkennen signalen van borstkanker niet

Getty Images

Veel vrouwen weten niet goed hoe ze signalen van borstkanker kunnen herkennen. Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis blijkt dat 70 procent van de vrouwen niet op de hoogte is van het feit dat het belangrijker is om regelmatig naar je borsten te kijken dan te voelen.

Het Alexander Monro Ziekenhuis, gespecialiseerd in borstkanker, ondervroeg 400 vrouwen naar hun kennis over borstkanker en borstonderzoek. Daaruit blijkt dat het vaak aan kennis ontbreekt.

Vroege herkenning van borstkanker

"Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker. Door te kijken en te weten op welke veranderingen je moet letten kan het aantal sterfgevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden tot wellicht minder dan de helft", aldus Marjolein de Jong, directeur van het ziekenhuis.

"Veel waarschuwingssignalen kun je namelijk wel zien aan je borsten, maar niet voelen. Zo sprak ik laatst een patiënt die kuiltjes zag in haar borst. Zowel zij zelf als haar huisarts voelden geen afwijkingen. Ze bleek een tumor van een paar centimeter te hebben. Nog te weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat kijken echt moet en voelen mag. De uitslag van de enquête die we hebben gehouden geeft eens te meer aan dat het belangrijk is veel aandacht aan dit onderwerp te schenken."

 

Bron 
  • Het Alexander Monro Ziekenhuis