Wat kan ik na borstkanker doen om de kans dat ik opnieuw kanker krijg te verkleinen?

3 tips voor het verkleinen van de kans op kanker

borstkanker
Getty Images

In de periode na de behandeling van borstkanker pak je langzaam je leven weer op. Na zo’n heftige periode wil je er alles aan doen om te voorkomen dat je opnieuw (borst)kanker krijgt.

Op dit moment weten we dat het opvolgen van de aanbevelingen ter preventie van kanker het beste is wat je kan doen om de kans om opnieuw kanker te krijgen te verkleinen. Dit helpt ook om je risico op andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas te verlagen.

Drie tips voor het verkleinen van de kans op kanker

Hieronder lees je de drie belangrijkste tips voor het verkleinen van je kans om (opnieuw) kanker te krijgen.

1. Zorg voor een gezond gewicht

Het behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om de kans dat je opnieuw kanker krijgt te verkleinen. Door de behandeling van borstkanker kun je zijn aangekomen of juist zijn afgevallen. In beide gevallen is het belangrijk om te proberen weer op een gezond gewicht te komen, door geleidelijk gewicht te verliezen of door wat aan te komen.

Tips om af te vallen:

 • Eet voornamelijk plantaardige producten, zoals groente, fruit en peulvruchten. Zo krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen, maar weinig calorieën.
 • Kies voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood en volkorenpasta. Deze geven langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt tussen de maaltijden door.
 • Drink vooral water, thee en koffie (zonder suiker) en kies zo min mogelijk voor dranken met toegevoegde suikers.
 • Gebruik kleine borden bij het eten en schep maar één keer op. Schep het eten alvast in de keuken op de borden. Hierdoor schep je minder snel nog een keer op.

Tips om op een gezonde manier aan te komen:

 • Eet meerdere keren op een dag kleine porties.
 • Drink een half uur voor de maaltijd niet meer. Zo heb je tijdens de maaltijd meer trek en kun je meer eten.
 • Kies gezonde producten met veel calorieën en eiwitten, zoals noten, een gekookt eitje en volle zuivelproducten.

2. Kom of blijf in beweging

Regelmatig bewegen helpt om je conditie op peil te houden. Door de behandeling van borstkanker kan je conditie achteruit zijn gegaan en kan je je moe of futloos voelen. Juist dan is het goed om in beweging te komen. Dit kan je helpen sneller te herstellen van de behandeling en je weer fitter te voelen. En niet onbelangrijk: lichaamsbeweging kan de kans verkleinen dat je opnieuw kanker krijgt.

Zorg daarom dat je elke dag minstens een half uur beweegt en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hardlopen, tennissen of zwemmen. Voorkom daarnaast dat je te veel stilzit. Als je veel stilzit heb je namelijk een grotere kans op overgewicht en daardoor op kanker. Ook vergroot een zittende leefstijl de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

3. Eet en drink gezond

Wat je iedere dag eet en drinkt heeft invloed op je gezondheid en je kans om opnieuw kanker te krijgen. Door gezonde keuzes te maken in je voeding kun je na de behandeling van borstkanker meer energie krijgen en het helpt je om een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

De basis voor een gezonde voeding:

 • Veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.
 • Zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel en/of suiker.
 • Maximaal 350-500 gram rood vlees per week en zo min mogelijk bewerkt vlees.
 • Zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers.
 • Zo min mogelijk alcohol.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Bron 
 • Wereld Kanker Onderzoek Fonds