Dokterspost: Moet ik stoppen met omeprazol?

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Al zo’n twee jaar slik ik Omeprazol 80 mg in verband met een midden­rif­breukje. Dit moet voorkomen dat er maagzuur in mijn strottenhoofd komt. Na het lezen van de bijsluiter ben ik erg geschrokken van de bijwerkingen. Kan ik beter een theelepeltje geraspte, rauwe aardappel nemen, zoals mijn zwager adviseert?

Omeprazol is een zeer krachtige remmer van de aanmaak van maagzuur. Een beschadigd strottenhoofd wil je niet laten etsen door maagzuur, en brandend maagzuur is een oorzaak van slokdarmkanker. Dankzij dit middel komen de vroeger zeer ­gevreesde chronische maagzweren ­nauwelijks meer voor. Om die reden worden omeprazol en zijn broertje pantoprazol massaal geslikt en we zien er eigenlijk weinig problemen mee.

Een nadeel van zo’n effectief middel is dat het ook wordt ‘misbruikt’: het onderdrukt de maagklachten die voortkomen uit te veel vet en alcohol. Dat is een van de redenen dat geadviseerd wordt het niet te langdurig continu te nemen. Een andere is dat de magnesiumspiegel ervan kan dalen. Dat kan een veelheid aan klachten geven zoals vermoeidheid, verwardheid, duizeligheid en hartritmestoornissen.

Verder is de opname van vitamine B12 afhankelijk van maagzuur, dus bij chronisch gebruik kan die in gevaar komen. Ook heb je meer kans op darm- en longinfecties omdat maagzuur nu eenmaal veel nare beestjes doodmaakt. En dan vergroot het ook nog eens de kans op botontkalking.

Toch is het, vooral als je ouder wordt, belangrijk de voordelen af te wegen tegen de nadelen. Misschien moet u het bloed laten controleren op vitamine B12 en magnesium, wellicht de ­dosering wat verlagen of een minder sterke maagzuurremmer proberen, zoals ranitidine. Daarvoor moet u bij uw eigen huisarts of specialist zijn. Van geraspte aardappel hoeft u geen enkel zuurremmend effect te verwachten en het lijkt me ook niet lekker.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine