Oorzaken van brandend maagzuur

Sluitspier, middenrif en maag

Getty Images

Vet en te veel eten, strakke kleding en voorover bukken. Al deze zaken kunnen leiden tot brandend maagzuur. Maar wat voor mechanismen zitten hier eigenlijk achter? Waardoor wordt brandend maagzuur veroorzaakt? U leest het hier.

Brandend maagzuur ontstaat doordat maagzuur in de slokdarm terecht komt. Er zijn hier verschillende oorzaken voor. De drie meest voorkomende oorzaken zijn het slecht functioneren van het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag, een breukje in het middenrif of een luie maag. [ITEMADVERTORIAL]

Sluitspiertje

Het sluitspiertje (sfincter) zorgt er normaal gesproken voor dat de maaginhoud niet omhoog kan stromen, de slokdarm in. Als dit klepje tussen de slokdarm en de maag niet meer goed sluit, kan dit dus wel. Dit gebeurt vooral bij zwangere vrouwen en mensen met overgewicht. De druk op maag is bij hen groter dan normaal. Ook obstipatie kan de druk verhogen.

Daarnaast kan het sluitspiertje wat verslappen met het toenemen van de leeftijd. Ditzelfde kan veroorzaakt worden door alcohol, chocola en pepermunt. Ook door sommige geneesmiddelen en roken kan de sluitspier minder goed werken.

Middenrif

Het middenrif(diafragma) is de spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In deze spierplaat zit een opening. Hier loopt de slokdarm doorheen van de borstholte naar de buikholte. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag bevindt zich op dezelfde hoogte als het middenrif.

Het middenrif heeft hierin dezelfde functie als het sluitspiertje: voorkomen dag het maagzuur de slokdarm instroomt. De sluitspier en het middenrif werken optimaal als ze op precies dezelfde hoogte zitten.

Als de opening in het middenrif iets wijder is dan normaal wordt dat een middenrifsbreukje genoemd. Een gedeelte van de maag kan dan omhoog komen. Als vervolgens het sluitspiertje en het middenrif niet meer op dezelfde hoogte zitten, stroomt het maagzuur dus terug.

Een middenrifsbreuk komt vaak voor. Veel mensen hebben het zelfs zonder het te weten. Het kan aangeboren zijn, maar een middenrifsbreuk kan ook ontstaan door een ongeval of een verslapping van het middenrif. Naarmate mensen ouder worden, kunnen de spieren wat verslappen. Dit kan dus ook gebeuren met het middenrif.

Luie maag

Bij een luie maag is er sprake van een vertraagde maagontlediging. Deze aandoening is een gevolg van een storing in de bewegingen van de maag: de maagspier trekt te weinig of onregelmatig samen. Hierdoor blijft het voedsel langer in de maag dan normaal.

De maag geeft het voedsel niet snel genoeg af aan de dunne darm. De druk op de maag wordt groter, waardoor je last kunt krijgen van oprispingen en brandend maagzuur.

Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Apotheek.nl
  • Maagdarmlever.nl