Charles Groenhuijsen: 'Wat is oud?'

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

Eind november 2019 kreeg ik ’s avonds om kwart over elf een sms-bericht van Jan Slagter van Omroep Max. Of ik mee wilde doen aan de nieuwe tv-talkshow Op1? Tuurlijk. Leuk. Zullen we morgenochtend even bellen?

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Ik keek mijn vrouw aan. Echt waar? Wie had dat verwacht?

Ik zit sinds 1973 in de journalistiek en sinds 1983 bij de televisie. In die lange jaren heb ik prachtige dingen mogen doen: verslaggever bij het NOS Journaal, presentator van NOS Laat (met Maartje van Weegen), in twee periodes correspondent in Amerika en presentator bij WNL en Omroep Max.

Als freelancer ga je nooit formeel met pensioen. Er is geen afscheidsreceptie met bloemen en gouden horloge. Maar informeel was er aan mijn werk als tv-presentator wel een einde gekomen. Toch? Niet dus. Omroep Max verlengde mijn uiterste houdbaarheidsdatum. Wat een kans. Omroep Max is daar goed in. Denk maar aan Erica Terpstra (77), Janny van der Heijden (66), André van Duijn (73), Eric Scherder (68) en Cees Grimbergen (69).

Ik ging als 66-jarige samenwerken met de 25 jaar jongere Carry ten Napel. Ik kende haar vader Evert van Studio Sport en Carry van het scherm (Droomhuis Gezocht, Tijd voor Max). Maar we hadden elkaar nooit ontmoet. Best een gok om dan een maand later voor een miljoenen-publiek samen een talkshow te gaan presenteren.

We zijn als kennismaking (het voelde bijna als een ‘blind date’) op een zondagmiddag bij Van der Valk tussen alle biefstuk-met-frites-en-appelmoes etende gezinnen koffie gaan drinken. Dat was heel gezellig. Carry is een ­toppertje. Een paar dagen later maakten we een proefuitzending. Beiden putten we natuurlijk uit onze tv-ervaring. Het voelde alsof we het al jaren samen hadden gedaan. Aan de slag dus. En het werd een succes. Ik ben nu de ­enige ­pensioengerechtigde medewerker van Op1! Leuk toch. Dat houdt je jong.

Een paar maanden later kwam mijn eerste AOW-uitkering binnen. Ooit begon die AOW op je 65ste verjaardag. Dat is iets opgeschoven vanwege de vergrijzing.

Even de geschiedenis. In 1957 voerde premier Willem Drees (PvdA) de AOW in voor iedereen van boven de 65. De levensverwachting van Nederlandse mannen was toen 71 jaar, voor vrouwen 74. Intussen worden we gemiddeld tien jaar ouder. Het aantal AOW-jaren is daarmee verdubbeld!

Het is wel een beetje confronterend dat ik nu onder deze Algemene Ouderdoms Wet val. Vindt u mij oud? Als ik in de spiegel kijk vind ik het best meevallen. Of is dat mijn wensdenken? Laat me maar in de droom…

Ik herinner me mijn grootouders toen ze zo oud waren. Was het mijn vertekende kinderblik of waren die met 65 écht oud? Nu stijgt het aantal werkende 65-plussers in rap tempo. Meer dan een verdubbeling in 20 jaar! Wat een vooruitgang.

Ik ben nog altijd aan het werk, en dat is een voorrecht. Ik ben eigen baas (ik werkte al jaren vóór corona thuis) en kan zelf bepalen wat ik wel of niet doe. Mijn tv-werk voor Op1 is een opwindende 65plus-toegift.

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

 

 

TV-presentator, journalist en schrijver Charles Groenhuijsen (69) laat zich graag inspireren door alles wat goed gaat in de wereld.

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.