Voor een cool climate hoef je Nederland niet uit

Onlangs bezocht ik Valke Vleug, een Belgisch wijndomein. Een feest voor de smaakpapillen, want uitstekende wijnen. Tevens een lust voor het oog vanwege schitterende moderne architectuur.
Harold Hamersma proeft voor zijn wijnbeoordelingswebsite-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Voor dit nummer zijn dat drie cool climate wijnen.
Mocht u nu dit voorjaar zelf ook zin hebben in dit tochtje, dan stuurt uw routeplanner u straks door de Scheldevallei naar Liezele, gelegen in het centrum van een driehoek die gevormd wordt door Gent, Antwerpen en Brussel.
Naast dat wijnmaker Pieter Raymaekers zich daar iedere oogst bewijst als vakman is hij zelf daarbij een groot liefhebber van zogeheten cool climate wijnen. Dermate zelfs dat hij er op Valke Vleug een wijnboetiek in is begonnen. Cool climate wijnen zijn over de hele wereld te vinden op plekken waar het koeler is omdat deze hoog liggen of juist verder van de evenaar. Omdat ze gekoeld worden door koude stromen in de oceanen of omdat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn. Als we een beetje in de buurt blijven, belanden we onder andere in Oostenrijk en Duitsland, Noord-Italië, de Loire en Champagne, en aan de Atlantische kust van Portugal en Spanje.
Maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, de VS, Canada en Zuid-Afrika proberen de wijnmakers het hoofd (en hun druiven) koel te houden. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun wijngaarden ‘up the hill’ aan te planten, vroeger in het seizoen te plukken of ’s nachts als de zon nog niet zo fel schijnt. Zo’n koele benadering resulteert vaak in frissere, energiekere en pittigere wijnen. Nu is een bezoek aan Valke Vleug beslist de moeite waard (al gaat dat overigens alleen op afspraak) toch hoeft u om van cool climate wijnen te genieten niet de grens over. Een bezoek aan de supermarkt in de buurt voldoet vaak al.
Om niet van een koude kermis thuis te komen, selecteerde ik er een drietal fijne, krokante en knisperende witte die bij uitstek geschikt zijn om in de lente te schenken. Een mousserende pinot grigio uit de Dolomieten bijvoorbeeld. Argentinië zorgde voor een chardonnay die het hogerop heeft gezocht. En uit het noordwesten van Portugal aan de Atlantische kust komt een verrukkelijke vinho verde. Hartverwarmende cool climates, stuk voor stuk…
Mollige mousse
Fijn gevuld bergbelletje. Koele perzik, opspattende meloen, rijpe peer, wildwaterlimoen, een bewijs van amandelspijs, de taal van mineraal en een rustgevend uitzicht op een mollige mousse. Mezzacorona Pinot Grigio, ‘Insieme’ Vigneti delle Dolomiti, Italië, €9,99 (mousserend). Jumbo.
Strak zeewindje
Slank, strak getrainde zuren. Appelig, limoenig en krokant. Rins, zilt, spannend, opwindend. Een vinho verde die laat proeven wat een prachtwijn dat toch kan zijn. En dat voor absoluut geen geld. Vila Nova 2023, Vinho Verde, Portugal, €5,99 (wit). Albert Heijn
Op eenzame hoogte
Chardonnay uit Gualtallary, gelegen op 1350 meter, op de grens van het haalbare om wijn te kunnen maken. Dit levert een ongekende frisse wit op, mede met dank aan een bodem vol stenen en kalk. Iemand oesters? Zorzal 2020, Chardonnay ‘Terroir Unico’, Gualtallary, Argentinië, €9,29 (wit). Gall & Gall
U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.
Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.