Dr. Bram Bakker: 'Bulletje'

Dr. Bram Bakker
Hadewych Veys

Jaren geleden – mijn kinderen waren nog jong – hadden we in ons gezin een hondje. Vooral mijn dochter en ik vonden het geweldig. We namen het kleine beestje, door mijn dochter voorzien van de toepasselijke naam Bulletje, overal mee naartoe. Het was een bijzonder hondje, vonden wij. Maar dat zegt iedere rechtgeaarde hondenliefhebber over zijn eigen dier…

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Ik nam Bulletje ook mee naar mijn werk, voor de gezelligheid. Dat kon, omdat hij niet blafte en niemand bang voor hem was. Het dier ontpopte zich tot een ware attractie voor sommige van onze cliënten. Niet zelden gingen zij een rondje door het park lopen met onze bedrijfshond, voor of na een zwaar gesprek over depressie of trauma. Ook kreeg Bulletje regelmatig iets lekkers toegestopt, waardoor de wachtkamer al snel zijn favoriete verblijfplaats werd.

Daardoor ontdekte ik iets dat veel indruk op me heeft gemaakt: mijn hond had een talent, dat bruikbaar was in mijn werk. Het beestje nam betrouwbaar waar hoe de gemoedstoestand van de mensen in de wacht­kamer was. Het werkte simpel: hij zocht contact met iedereen die daar behoefte aan had, en bleef weg bij vervelende emoties. Was je verdrietig, dan zocht hij je op; was je boos, dan liet hij je links liggen… Door goed op Bulletje te letten, wist ik al iets over iemands emoties voordat we in gesprek gingen. En ik kan me niet herinneren dat het ooit níet klopte.

Het is niet de bedoeling om hier mijn vroegere huisdier op te gaan hemelen, maar ik denk wel dat er een les uit te leren valt: honden zijn zeer bekwaam in het waarnemen van emoties bij mensen. Ze hoeven er niet over na te denken, dat kunnen ze niet eens. De natuur heeft ze voorzien van een ­talent dat ze uiterst geschikt maakt als gezelschap voor mensen. Er zijn natuurlijk veel meer van dit soort sensitieve beesten (zo worden paarden steeds vaker ingezet bij de behandeling van mensen met ernstige psychische klachten) en de vraag is wat mij betreft dan ook hoe we daar meer of beter gebruik van kunnen maken.

Met het woord ‘hulphond’ heb ik niet zo veel, dat is net zoiets als ‘ervaringsdeskundige’: een titel waar vaak een zorgproduct aan verbonden is. Maar wat zou het fijn zijn als we mensen met emotionele noden veel vaker zouden helpen met een dier. Oud en eenzaam is echt anders in ­gezelschap van een huisdier. Het verlies van een geliefde kan minder zwaar vallen als er een hondje is dat je dwingt om uit bed te komen en een paar keer per dag naar buiten te gaan.

Natuurlijk lossen we niet alle mentale problemen op door mensen aan te raden een hond te nemen. Maar beter nadenken over wat een huisdier kan toevoegen aan de kwaliteit van ­leven voor velen van ons is best een aanbeveling. En voordat er boze brieven komen: er is ook tegen katten geen enkel bezwaar!

Bram Bakker
Hadewych Veys

 

Arts Bram Bakker (59) buigt zich elke maand over onze geestelijke gezondheid.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.