Advies Gezondheidsraad: ook coronavaccin voor kinderen vanaf 12 jaar

coronavaccin-kind
Getty Images

De Gezondheidsraad adviseert om ook gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud die dat zelf willen, te vaccineren met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.

Het vaccin is onlangs goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Eerder adviseerde de raad al om kinderen uit de leeftijdsgroep tot en met 17 jaar die een medisch risico lopen te vaccineren. Nu komt de raad dus met de conclusie dat het inenten van alle 12- tot en met 17-jarigen zinvol en verantwoord is.

Demissionair minister De Jonge, het OMT en de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen pleitten hier al eerder voor. De Jonge zei vorige week dat hij achter de inenting van die leeftijdsgroep staat. Maar hij wilde wel advies van de Gezondheidsraad vanwege de medisch-ethische dilemma's. Ook het RIVM ziet het voordeel van inenten van deze kinderen, omdat dat de opmars van de deltavariant kan afremmen.

Gezondheidsvoordeel

Volgens de Gezondheidsraad levert vaccineren ook de jongeren zelf een gezondheidsvoordeel op. Want hoewel een corona-infectie in verreweg de meeste gevallen uiterst mild verloopt bij jongvolwassenen, zijn er in Nederland toch 101 jongeren door het virus in het ziekenhuis terechtgekomen. Twee van hen zijn overleden. Ook zijn er gevallen van long-covid bekend. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin bij jongeren vooralsnog 100 procent van de besmettingen voorkomt, meldt De Volkskrant.

De raad verwacht niet alleen directe gezondheidswinst bij deze groep, maar ook indirecte effecten. "Zo zal vaccinatie leiden tot minder viruscirculatie in die groep en daarmee tot een kleinere kans op beperkende maatregelen die een negatieve invloed op hen hebben, zoals quarantaine voor schoolklassen of het sluiten van scholen."

Ook voor de hele bevolking wordt indirecte winst verwacht. "Het zal bijdragen aan het indammen van een mogelijke opleving van de epidemie in de winter en zo ook de ziektelast bij volwassenen terugdringen."

De Jonge neemt woensdag een definitief besluit over het advies.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • NOS
  • Volkskrant