Alle coronaversoepelingen op een rij

'Er is perspectief, maar voor nu zitten we nog in een lastige fase.' Dat zei premier Rutte 23 februari tijdens een coronapersconferentie. Met de druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen, de oprukkende Britse variant die besmettelijker is en een derde golf die eraan komt volgens deskundigen.
Maar een andere realiteit is dat de crisis ons zwaar valt, aldus Rutte. 'We zijn het zat aan het worden. De economische en sociale gevolgen tellen op. Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn.' Het is volgens de demissionair premier nu tijd om een klein beetje meer risico te nemen en een paar dingen weer mogelijk te maken. 'We doen daarmee iets spannends.'
 
'Verruiming is in deze fase niet gratis en niet onomkeerbaar. De extra risico's die we nu nemen betekenen ook dat we ons extra goed aan de basisregels moeten houden. De meeste mensen doen dit al. Uw gedrag doet ertoe. Houd afstand, werk thuis, was uw handen en draag een mondkapje. Het doet ertoe dat u zich bij klachten laat testen en bij een positieve uitslag thuisblijft. We durven deze maatregelen alleen aan bij de bestaande maatregelen. De avondklok zal tot en met 15 maart geldig blijven. Het welzijn van ons allemaal weegt zwaar. Daarom vandaag deze verruimingen,' aldus Rutte.

Voortgezet onderwijs

Het voortgezet onderwijs kan per 1 maart weer open. Als regel geldt dat leerlingen minimaal 1 dag per week naar school gaan. Ook in het mbo kunnen leerlingen 1 dag per week naar school.

Contactberoepen

Contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten kunnen vanaf 3 maart de deuren weer openen, met uitzondering van sekswerkers. Reserveren en een checkgesprek vooraf zijn verplicht.

Winkelen op afspraak

Winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid op click & collect. Klanten moeten zich minimaal 4 uur van te voren aanmelden. Dit is vooral bedoeld voor kleinere winkels.

Sporten

Ten vierde wordt het mogelijk om tot 27 jaar buiten te sporten. Niet in competitieverband, maar wel in het eigen team op de eigen club.

Basisregels

'Het blijft ongelooflijk spannend wat we doen, ook al lijken het misschien kleine stappen. Juist daarom blijven de basisregels zo belangrijk,' besloot Rutte. De volgende maatregelen blijven tot 15 maart daarom onveranderd: de avondklok, de bezoekersregeling van maximaal één bezoeker per dag en de horeca blijft gesloten.