Bloedbanken onderzoeken met bloedtest immuniteit coronavirus

Onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken gaan met een nieuwe bloedtest een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het nieuwe coronavirus. Het doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte COVID-19 opbouwt, meldt het AD.

De test wordt uitgevoerd op bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren van bloedbank Sanquin. Onderzocht wordt of die donoren antistoffen hebben aangemaakt tegen het virus. De bloedtesten moeten duidelijk maken of er in Nederland al een grote groep bestand is tegen het coronavirus.

Goede vertegenwoordiging

"Er komen dagelijks ongeveer tweeduizend bloeddonoren bij de bloedbank, dat is een goede vertegenwoordiging van de mensen van 18 tot 79 door het hele land. We gaan de eerste monsters deze week meten en als alles goed gaat, meten we twee weken van nu de hele bulk. We beginnen met tienduizend mensen, dat zijn alle mensen die in Nederland in één week bloed doneren", zegt hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin tegen het AD.

De bloedtest wordt om de zoveel weken herhaald. Daarmee ontstaat een goed beeld van de groeiende groepsimmuniteit tegen het coronavirus in Nederland. In Nederland zijn 331.000 bloeddonoren, zo’n tienduizend donoren geven wekelijks bloed. Zaaijer: "Ongeveer 99 procent heeft toestemming gegeven op onderzoek naar zijn of haar bloed en verder kan het volledig geanonimiseerd worden."

Lees hier meer artikelen over het coronavirus.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Bron(nen):
  • ad.nl