Corona: diabetici lijken meer risico te lopen

Getty Images

Een kwart van de coronapatiënten die in het ziekenhuis komen te liggen, heeft diabetes. Dat blijkt uit een studie, waarover het AD vrijdag schrijft, onder de eerste honderd patiënten in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

Eind februari werd in dat ziekenhuis de eerste coronapatiënt binnengebracht. Nu brengen zij als eerste ziekenhuis een onderzoek naar buiten over de eerste honderd patiënten. Het onderzoek liep tot 23 maart.

Een vijfde van de honderd patiënten is overleden, 38 werden binnen een maand ontslagen. De overige 42 patiënten lagen nog in het Tilburgse ziekenhuisen of werden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. De gemiddelde leeftijd van de patiënten met corona was 72 jaar en 67 procent man. Het grootste deel van de patiënten, 80 procent, kampte ook met andere aandoeningen. Zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en longproblemen.

Diabetes

Uit het onderzoek blijkt dat opvallend veel van de coronapatiënten diabetes heeft, maar liefst een kwart. Toch is het moeilijk te zeggen of diabetes een risicofactor is. "Diabetes komt in veel studies naar voren als risicofactor. Op een of andere manier heeft (slecht gereguleerde) de ziekte invloed op het functioneren van je afweersysteem. Bij ouderen gaat diabetes ook vaak samen met overgewicht, dus het is moeilijk te zeggen wat de echte factor is dat deze mensen meer risico lopen op het coronavirus: diabetes of overgewicht", aldus arts-microbioloog Jean-Luc Murk op ad.nl.

De resultaten van het onderzoek heeft van Murk vrijdag gepresenteerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De helft van de patiënten die in het Tilburgse ziekenhuis werden opgenomen liep zes dagen of langer met klachten rond. Sommige patiënten kwamen pas na twee tot drie weken. Koorts was, net als in Italië en China, de meest voorkomende klacht. Nederlandse patiënten lijken meer te kampen met buikklachten die gepaard gaan met diarree en minder vaak te hoesten.

Grillig ziekteverloop

Het onderzoek laat zien hoe grillig de ziekte is. Tweederde van de negentien patiënten die op de intensive care belandden, kwam op de verpleegafdeling terecht, maar ging binnen 24 uur zo hard achteruit dat ze alsnog op de ic kwamen te liggen.

 

Bron 
  • ad.nl