Corona: kan ik nog wel naar de opticien?

Ga niet naar de opticien als u verkouden of koortsig bent

Sinds corona rondwaart, denken we na over dingen waar we nog maar kortgeleden nooit bij stilstonden. Een bezoek aan de opticien bijvoorbeeld: kan dat nog wel?

Ja, zegt de NUVO, de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven. Na overleg met het RIVM heeft de NUVO op donderdag 26 maart 2020 een nieuw protocol voor opticiens vastgesteld. Het doel spreekt voor zich: dat u en de medewerkers van de opticien gezond en veilig blijven.

Corona en uw bezoek aan de opticien

Wilt u naar de opticien, houd dan rekening met de volgende zaken:

  • Wandel niet zomaar even naar binnen bij uw opticien, maar maak een afspraak. Dat maakt het voor de opticien makkelijker om het aantal klanten in de winkel te doseren.
  • Ook in de winkel van de opticien geldt de eis van 1,5 meter afstand. Dat betekent dus ook dat er slechts een bepaald aantal mensen in de winkel aanwezig mag zijn. Hoeveel mensen dat zijn, hangt af van de ruimte in de winkel.
  • Bent u 70 jaar of ouder? Maak dan alleen een afspraak met de opticien als het echt niet anders kan.
  • De opticien voert wel oogmetingen uit, maar houdt daarbij steeds een afstand van 1,5 meter in acht. Oogdrukmetingen zijn om diezelfde reden niet mogelijk.
  • De opticien kan uw bril afstellen, maar daarbij moet u uw bril wel zelf op- en af doen. U legt uw bril ook steeds zelf op de (gedesinfecteerde) balie of tafel. Let erop dat de opticien uw bril ook steeds goed schoonmaakt.
  • Als u contactlenzen draagt en een controle of aanpassing wilt laten doen, moet u wachten tot de coronamaatregelen niet meer nodig zijn. Heeft u geen klachten, dan kunt u uw lenzen online of per mail bestellen. Als u wel klachten heeft over uw contactlenzen, dan kunt u uw opticien of optometrist bellen. Zo nodig kan hij u doorverwijzen naar de huisarts.
  • De opticien reinigt vóór en ná gebruik de oppervlakken en apparatuur, liefst waar u bij bent. U mag daar ook gewoon naar vragen.

Tot slot: ga niet naar de opticien als u verkouden of koortsig bent.