Corona-onderzoek lijkt afkomstig van bedriegers

Getty Images

De Britse krant The Guardian onthulde dat belangrijke wetenschappelijke onderzoeken zijn gebaseerd op gegevens van een mogelijk malafide databedrijf. Deze wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat malariapillen niet bij covid werken en dat hoge-bloeddrukmedicijnen veilig zijn. Die conclusies staan nu ter discussie.

De onderzoeken stonden in twee van de meest prestigieuze medische bladen ter wereld: De NEJM en The Lancet. Beide bladen hebben inmiddels een kanttekening gezet bij het onderzoek dat zij eerder publiceerden over coronaziekte. Ze gaan het uitzoeken. Het ging om het onderzoek naar het malariamiddel chloroquine dat niet zou werken bij covid en het onderzoek naar hoge-bloeddrukmiddelen als angiotensine-blokkers en ace-remmers die veilig zouden zijn bij covid. De gegevens waar deze onderzoeken op zijn gebaseerd, staan ernstig ter discussie.

Bedriegers

De gegevens uit deze onderzoeken lijken namelijk te komen van bedriegers, volgens The Guardian.  Ze komen van een bedrijf dat Surgisphere heet. De krant ontdekte dat het bedrijf maar weinig mensen in dienst had. Dat is vreemd, bij zulk groot en belangrijk onderzoek. Het werd nog vreemder. De mensen die er werkten bleken niet deskundig  in wetenschappelijke dataverwerking. Een wetenschappelijk redacteur bleek science-fictionschrijver en een ander pornomodel. De eigenaar (een vaatchirurg) was al eerder verdacht van medische missers, die los stonden van deze databank. Het bedrijf is nauwelijks actief in de wetenschappelijke wereld. Het is vooral de vraag hoe zo’n bedrijf die enorme databank van 96000 patiënten in 1200 ziekenhuizen in handen zou hebben gekregen. The Guardian zocht contact met een aantal ziekenhuizen die mee zouden hebben gedaan. Ze wisten van niets.

Stop onderzoek

Vooral voor de malariamedicijnen zijn de gevolgen groot. Dit was een van de meest gebruikte medicijnen bij covid, waar geen enkel medicijn voor is geregistreerd. Wereldwijd werd gestopt met chloroquine en hydroxychloroquine bij covid door het Lancet-onderzoek. Zelfs de WHO trok de stekker uit het onderzoek. Ook in Nederland haalde de swab het uit haar richtlijn bij covid. Mogelijk dus voorbarig.

Auteur