Coronapas zonder smartphone

Vanaf 25 september is een coronapas verplicht om binnen te komen in de horeca en bij concerten, bioscopen, theaters, evenementen, festivals, feesten, beurzen en voetbalstadions. Met een coronapas bewijst u dat u bent gevaccineerd of dat u recent ben genezen van corona. Anders moet u een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben.

Ouderenorganisaties dringen erop aan dat ook senioren zonder smartphone gemakkelijk een coronapas kunnen krijgen.  Er zijn nu wel mogelijkheden, maar dat gaat niet altijd vlekkeloos.

Telefonisch

Heeft u doorgegeven dat uw gegevens met het RIVM mogen worden gedeeld? Of bent u door de GGD gevaccineerd? Dan kunt u bellen met 0800-1351. U heeft uw BSN en postcode nodig. Het papieren coronabewijs krijgt u thuisgestuurd. Dit kan vijf dagen duren. Als u eerder heeft aangegeven dat uw gegevens niet met het RIVM mogen worden gedeeld en u bent niet door de GGD geprikt? Neem dan contact op met de zorgverlener die u heeft geprikt. Deze kan een papieren coronabewijs printen.
Ouderenorganisatie Anbo heeft de laatste tijd veel klachten ontvangen van leden die het niet lukt om een QR-code op papier thuisgestuurd te krijgen. Ze kregen soms verkeerde informatie, of ze kregen een bandje te horen waarop ze veel nummers moeten intoetsen. Dat ging lang niet altijd goed. Ook zijn op sommige momenten de wachttijden onaanvaardbaar lang. De Anbo dring er bij de minister op aan om dit beter te regelen.

Zelf printen

Heeft u geen smartphone, maar wel een computer, printer en DigiD? Ga dan naar www.coronacheck.nl om zelf een papieren bewijs te maken. U geeft aan of u gevaccineerd, genezen of getest bent en logt in met uw DigiD. U krijgt dan een QR-code die u kunt printen en meenemen. Desgevraagd kunt u de QR-code tonen.

Smartphone

Wie wel een smartphone heeft kan in de PlayStore of AppStore de CoronaCheck-app downloaden. Het bewijs dat u gevaccineerd, genezen of getest bent, kunt u toevoegen door in de app op het plusje te klikken. Bent u gevaccineerd of genezen, log dan in met uw DigiD. De app zoekt dan uw gegevens op. Bij testen voegt u een negatieve uitslag toe. Deze is 24 uur geldig. Testen kan gratis bij www.testenvoortoegang.org. De app maakt een QR-code aan. Deze kunt u desgevraagd laten zien. Let op, de app voor de Nederlandse coronapas heet CoronaCheck. De app Coronapas is de app van de Deense overheid.

Bron(nen):