Deel reisvouchers blijkt na faillissement touroperator toch niet gedekt

Getty Images

Vouchers voor pakketreizen die na 16 maart 2020 zijn geboekt en daarna zijn geannuleerd, zijn niet gedekt als de reisorganisatie in de tussentijd failliet gaat. Mensen met zo’n voucher zijn in dat geval hun geld kwijt. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond.

UPDATE: De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) heeft woensdag 5 augustus laten weten toch garantie op reizen te geven die na 16 maart 2020 zijn geboekt. De organisatie zegt hiermee duidelijkheid te willen geven aan reizigers en de reiswereld.

Aan het begin van de coronacrisis spraken de koepel van reisorganisaties ANVR, garantiefonds SGR en het ministerie af dat geannuleerde reizen vervangen konden worden door vouchers met dezelfde garantie als ’normale’ ANVR-vakanties. Een voucher zou betaling van een nieuwe reis zeker moeten stellen.

Dat blijkt niet zo te zijn. Als de touroperator failliet gaat, zijn reizigers hun voucher en dus hun geld kwijt. Dat was al die tijd al zo, maar werd door de betrokken organisaties niet goed naar klanten toe gecommuniceerd. Daarom waarschuwt de Consumentenbond hier nu voor.

'Stel reis uit'

De bond heeft opheldering gevraagd aan de ANVR en de SGR. 'Consumenten zijn niet goed voorgelicht', zegt woordvoerster Babs van der Staak tegen De Telegraaf. Ze adviseert reizigers om bij een geannuleerde reis niet meer te kiezen voor een voucher. 'Boek in dat geval een uitgestelde reis, want dan zijn de kosten wel gedekt. Maar dan moet de mogelijkheid voor een uitgestelde reis er natuurlijk wel zijn.'

Het is nog niet duidelijk hoeveel vouchers na 16 maart 2020 zijn uitgegeven voor geannuleerde pakketreizen. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam zullen het er niet veel zijn, 'want na 16 maart hebben maar weinig mensen een pakketreis geboekt', zegt hij tegen de NOS.

Reisvouchers die zijn uitgegeven voor reizen die voor 16 maart 2020 zijn geboekt, zijn wel gedekt.