Diarree relatief veelvoorkomend symptoom COVID-19

Relatief veel COVID-19 patiënten presenteren zich ook met diarree als hoofdklacht. Dat schrijft darmgezondheid.nl dinsdag.

COVID-19 patiënten meldden zich niet alleen met klachten aan de luchtwegen, maar ook maag- en darmklachten kwamen vaak voor. Dit blijkt uit een overzicht, gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology, van de symptomen waar patiënten in Wuhan mee kampten.

De Chinese onderzoekers bestudeerden de gegevens van 204 patiënten met het virus. 107 van de patiënten waren mannen en 97 vrouwen en de gemiddelde leeftijd 54.9 jaar.

Maag-darmklachten

De onderzoekers ontdekten dat 99 van de patiënten bij aankomst in het ziekenhuis maag-darmklachten hadden als hoofdklacht. Daaronder vielen klachten als diarree, braken, buikpijn en verminderde eetlust. Het duurde gemiddeld negen dagen voordat mensen met maag-darmklachten naar het ziekenhuis kwamen.

Mensen met het virus zonder maag-darmklachten, maar vooral met griepklachten, kwamen na 7.3 dagen met klachten naar het ziekenhuis.

Uitgebreider onderzoek nodig

De gegevens laten zien dat niet alleen griepklachten horen bij een infectie met het coronavirus, maar dat ook diarree een hoofdklacht kan zijn. Benadrukt moet worden dat het gaat om een kleine studie en dat de gegevens pas achteraf verzameld zijn. Er is natuurlijk nog veel onbekend over het virus en er moet nog veel onderzocht worden om meer duidelijkheid te krijgen. 

Bron(nen):
  • Darmgezondheid.nl