Drie doe-tips voor het weekend

Met de nieuwe coronamaatregelen zijn de activiteiten die u in het weekend kunt doen beperkt. Wat valt er nog wel te ondernemen? Wij hebben drie tips voor u.

De buitenlucht in

Een fijne wandel- of fietstocht in het zonnetje is niet alleen goed voor de geest, ook het lichaam heeft hier baat bij. In beweging zijn is goed voor de bloedtoevoer naar onze hersenen en longen, en de luchtwegen worden geventileerd: optimaal als het gaat om virusbescherming. Op het internet is voldoende inspiratie te vinden voor mooie fietsroutes en wandeltochten. Houd hierbij wel rekening met de adviezen van het RIVM: houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen en voorkom groepsvorming. Kortom: ga niet wandelen of fietsen in drukke gebieden en kies een geschikt tijdstip.

Met de aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het huis verlaten niet voor iedereen mogelijk. Om toch uw dagelijkse dosis vitamine D te krijgen kunt u het beste elke dag tussen 11:00 en 15:00 een kwartier tot een half uur in de tuin of op het balkon zitten. Ook is dit een goed excuus om de buitenruimte zomerklaar te maken. Als u niet over een tuin of balkon beschikt, is voor een open raam zitten een goed alternatief.

Een online concert bekijken
De deuren van Nederlandse poppodia en concertzalen blijven voorlopig gesloten door de maatregelen. Om de liefhebbers te vermaken en zichzelf bezig te houden, lijken muzikanten in sociale media het perfecte podium te hebben gevonden tijdens de wereldwijde quarantaine.

De Amerikaanse zanger John Legend gaf via Instagram een huiskamerconcert in zijn badjas. Ook Chris Martin zocht via Facebook al contact met zijn fans. De zanger van Coldplay gaf een live mini-concert vanuit zijn huis.

In Nederland was Alain Clark er op Instagram als een van de eersten bij. “Als we dan toch thuis moeten zitten, let’s make the best of it”, deelde hij op het platform. Bij de eerste sessie was singer/songwriter Glen Faria aanwezig. Het plan is om dit elke dag te doen, steeds met een andere gast. Zo zijn Thomas Acda en Maan inmiddels ook langsgekomen.

Ook Claudia de Breij droeg haar steentje bij. Bij De Wereld Draait Door ‘Thuisblijf Sessies’ zong zij vanuit huis een aangepaste versie van ‘Ik kom wel weer naar buiten als het over is’.

Ook voor de liefhebber van klassieke muziek is er goed nieuws: het Concertgebouw heeft te allen tijde een selectie concerten beschikbaar. Prachtige vertolkingen van o.a. Tsjaikovski, Mozart en Bach zijn hier te bekijken.

Ook grote buitenlandse operahuizen bieden gedurende deze moeilijke tijden gratis toegang tot beelden uit hun archieven. O.a. het Metropolitan Opera Househet Wiener Staatsoper en het Malmö Live Konserthus doen hier aan mee.

Een spelletje spelen

Voor veel mensen zit op bezoek gaan bij vrienden er voorlopig even niet in. Gelukkig is het met alle digitale mogelijkheden tegenwoordig ook mogelijk op afstand met elkaar af te spreken. Deze apps op de computer of telefoon helpen met het onderhouden van sociale contacten.

Online zijn er ook veel leuke spellen te vinden die met anderen gespeeld kunnen woorden. Zo kunt u online scrabble spelen via de app Wordfeud. Tegen een vriend of een willekeurige tegenstander spelen is beide mogelijk. Wordfeud werkt hetzelfde als Scrabble: hoe ingewikkelder het woord, hoe meer punten u krijgt.

Ook het klassieke bordspel Rummikub is via een app te spelen en werkt hetzelfde als het origineel. U kunt dit spel spelen met vrienden en familie, of tegen een willekeurige tegenstander. Beschikbaar voor Android en IOS.

Liever alleen een spelletje spelen kan natuurlijk ook.