Een gratis Russisch COVID-19-vaccin voor de VN

Getty Images

De Russische president Poetin bood gisteren al het personeel van de Verenigde Naties een gratis COVID-19-vaccin aan. Een aanbod dat je niet kunt weigeren? Het Russische Sputnik-V-vaccin is het eerste geregistreerde COVID-19-vaccin ter wereld, maar er zijn nog veel onzekerheden.

Op 5 september stonden de eerste onderzoeksresultaten in de Lancet over het Russissche vaccin. Het zogenaamde ‘Sputnik V-vaccin’ was bij 76 gezonde volwassenen onderzocht, waarvan 40 het complete vaccin kregen. Het vaccin was in dit kleine onderzoek veilig gebleken. Dat was op zich goed nieuws, maar een wetenschapsblogger zag gekke cijfertjes bij de uitslagen. Reden voor  een lange lijst wetenschappers om een protestbrief schreef dat er waarschijnlijk met de cijfers was gerommeld. De Russische onderzoekers  verdedigden maandag hun data in de Lancet.

Intussen is er een fase-3-onderzoek gestart naar het vaccin, waarbij 40.000 mensen worden geïncludeerd. Die resultaten zijn nog niet bekend. Andere vaccins in de running hebben dit soort grootschalige onderzoeken al langer lopen, waaronder nu ook het Nederlandse vaccin van Janssen.

Een nieuw soort vaccin

Los van of de eerste resultaten wel valide zijn, kan het Sputnik-V-vaccin nog afvallen in dat lopende fase 3 onderzoek. Het Oxford-vaccin struikelde immers ook pas in fase 3 onderzoek, toen een deelnemer ernstig ziek werd – mogelijk een bijwerking van het vaccin. Dit onderzoek is op pauze gezet. Het Oxford-vaccin is ook gebaseerd op een adenovirus, net als het Sputnik-V-vaccin. Dit relatief nieuwe werkingsmechanisme is nog weinig beproefd, dus de veiligheidstesten zijn extra belangrijk.

Grote belangstelling

Ondanks de kritiek van de wetenschappers en de onzekerheden over het fase-3-onderzoek zijn de Russen optimistisch over het vaccin. Het is in augustus al geregistreerd. Hoge ambtenaren zijn er al mee gevaccineerd, en zelfs Poetins dochter heeft het vaccin al gekregen. Er zijn zeker twintig landen die het vaccin willen kopen, waaronder India, dat mogelijk gaat helpen bij de productie. India heeft er al meer dan 100 miljoen van besteld, mits de fase-3-onderzoeken succesvol zijn. Hoeveel mensen het vaccin daadwerkelijk hebben gehad is nog niet bekend, maar de aantallen lijkt mee te vallen, volgens The New York Times.

 

Auteur 
  • Redactie