Problemen bij Oxford-vaccin tegen corona

Getty Images

Het fase 3 onderzoek naar het Oxford-vaccin tegen corona is gepauzeerd, vanwege een ernstige bijwerking bij een Britse man. Dat meldt producent AstraZeneca in een brief aan een aantal internationale bladen.

In het fase 3 onderzoek heeft een man in Groot-Brittannië een ernstige bijwerking gekregen, zo meldt AstraZeneca volgens Statnews. Het is natuurlijk nog niet zeker of het door het Oxford-vaccin komt, of dat het bij toeval is ontstaan tijdens de deelname aan het onderzoek, maar het is wel reden om het onderzoek tijdelijk stop te zetten. De New York Times citeert een anonieme bron dat het zou gaan om een ruggenmergontsteking. Onder ‘ernstige bijwerkingen’ bij klinische onderzoeken vallen bijvoorbeeld opname in het ziekenhuis, levensbedreigende aandoeningen of overlijden. In eerdere onderzoeksfasen met dit vaccin waren alleen milde bijwerkingen gezien, zoals spierpijn.

Mogelijk vertraging

Een vaccin in ontwikkeling kan altijd sneuvelen. Of dat ook gebeurt met het Oxford-vaccin is nog lang niet gezegd. Wel kan het zijn dat er vertraging optreedt door deze pauze. De onderzoekers gaan nu kijken wat er precies aan de hand is en of het fase 3 onderzoek inderdaad verder kan gaan.  Het Oxford-vaccin is groot ingekocht door de Nederlandse overheid, samen met een paar andere Europese landen. Nederland onderhandelt daarnaast ook over andere kansrijke vaccins.

Verkoudheidsvirus

Het Oxford-vaccin wordt ontwikkeld door de Universiteit Oxford in samenwerking met farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Het is een van de 9 koplopers van de coronavaccins die nu op grote schaal bij mensen worden getest in fase 3-onderzoek, de laatste fase voor het kan worden beoordeeld voor registratie. Het vaccin is in feite een verzwakt verkoudheidsvirus van chimpansees met een gen ingebouwd dat codeert voor een stukje van het coronavirus. Het  vaccin met het gen wordt ingespoten en het lichaam gaat coronaeiwitten maken. Dit zet een afweerreactie in gang. Lees hier meer over hoe het werkt. Dit werkingsmechanisme is nieuw, er zijn geen vaccins op de markt die ook zo werken. Dat geldt voor meer coronavaccins – de werkingsmechanismen zijn vaak nieuw, dus er is nog weinig bekend over de mogelijke bijwerkingen.
 

Auteur