'Eerste coronavaccin voor 90 procent effectief'

Het coronavaccin dat Pfizer ontwikkelt is volgens de eerste onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief én veilig, zo meldt de Amerikaanse farmaceut maandag.

Het gaat om de eerste resultaten van het fase-drie-onderzoek, het laatste stadium voordat een vaccin de markt op mag. In die fase wordt een vaccin op ruim 43.000 mensen getest. Uit een eerste analyse blijkt dat 94 proefpersonen het coronavirus kregen. Het overgrote deel daarvan zat echter in de placebogroep, meldt Pfizer, dat op basis van de getallen concludeert dat het vaccin voor 90 procent effectief lijkt te zijn.

Hoger dan verwacht

Dat percentage is veel hoger dan verwacht en nodig is om een vaccin op de markt te mogen brengen. Ter vergelijking: de meeste vaccins hebben een effectiviteitsgraad van rond de 80 procent. In het geval van corona zijn gezondheidsautoriteiten al tevreden met een effectiviteit van meer dan 50 procent.

Voorlopig zijn tijdens de studies van het vaccin ook nog geen grote problemen op het gebied van bijwerkingen ontstaan, meldt de Amerikaanse farmaceut.

'Enorme doorbraak'

Hoewel nog niet alle resultaten binnen zijn, spreekt Pfizer-directeur Albert Bourla van een 'enorme doorbraak': "Met dit nieuws zijn we een behoorlijke stap dichterbij een vaccin dat een einde moet maken aan deze wereldwijde gezondheidscrisis."

The Guardian schrijft dat de eerste mensen mogelijk eind dit jaar al het vaccin zullen krijgen. De eerste doses zijn dan bestemd voor bijvoorbeeld mensen in de zorg.

De Europese Unie koopt bij meerdere farmaceuten vaccins in. Met Pfizer zijn de verkennende gesprekken positief afgerond. Als de contracten zijn uitgewerkt zou Nederland 7,8 miljoen coronavaccins van hen kunnen ontvangen.

Bron(nen):