GGD: 'Haal geen boosterprik over de grens'

boostervaccin
Getty Images

Haal geen boosterprik over de grens, is het advies van de GGD. Dit kan namelijk problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, aldus een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Mensen die in Duitsland een booster halen, zien dat niet terug bij het vaccinatiebewijs in hun app. Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs krijgen. Ze krijgen geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, zegt de woordvoerster GGD GHOR Nederland.

'Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken', aldus de woordvoerster. 'Het zetten van de boosters gaat nu snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en het is meteen geregistreerd in de app.'

Het is niet duidelijk hoeveel mensen al een boosterprik in het buitenland haalden. Maar bekend is dat veel mensen het doen. Vooral veel mensen in Limburg haalden een prik over de grens.

Buitenlandse app

Heb je een boosterprik in het buitenland gehaald? Online is te vinden dat het wel werkt als je een buitenlandse CoronaCheck-app op je smartphone zet. Daarin verschijnt de boosterprik wel.

Toch verandert de GGD het advies om niet in Europa over de grens te gaan prikken niet. "Niet alle landen werken even makkelijk mee. Sommige mensen krijgen het niet goed geregeld. Je kan bedrogen uitkomen en we willen teleurstellingen voorkomen", vertelt een woordvoerder van de GGD GHOR aan Omroep Gelderland.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Omroep Gelderland
  • Tros Radar