Hoge bloeddruk komt vaker voor bij corona-ziekte

Met een hoge bloeddruk loop je meer risico op ernstige ziekte door het nieuwe coronavirus SARS-Cov-2. Dat vermoeden artsen en wetenschappers. Het goede nieuws: de medicijnen tegen hoge bloeddruk helpen misschien tegen de ziekte. Er lopen verschillende onderzoeken.

In Wuhan zagen onderzoekers dat 35 tot 60 procent van de ernstig zieke patiënten een te hoge bloeddruk had. Ook zagen Chinese onderzoekers dat patiënten met hoge bloeddruk  vaker overleden aan het virus. Maar dat betekent nog niet dat er een verband is. Misschien waren mensen met een hoge bloeddruk ook vaker te zwaar of rookten ze vaker. Het is nog lang niet duidelijk hoe dit precies zit, zo liet de analyse van hoge bloeddruk en corona-ziekte (COVID-19) zien in artsenblad Medisch Contact, maar interessant is het zeker. Omdat de nood hoog is, zijn artsen toch hard op zoek naar antwoorden.

Nog een aanwijzing

Want er is nog een aanwijzing dat hoge bloeddruk een rol speelt. Het coronavirus dringt onze cellen binnen via een enzym met de technische naam ‘ACE-2’. Dat enzym speelt ook een grote rol bij hoge bloeddruk. Twee grote medicijngroepen bij hoge bloeddruk werken via dit enzym. Dit zijn de ACE-remmers zoals lisonopril, perindopril of enalapril. Maar ook de angiotensine-2-blokkers zoals losartan, valsartan of irbesrtan. Het zijn medicijnen die alleen al in Nederland door meer dan twee miljoen mensen worden gebruikt. Met name de onderzoeken naar angiotensine-2-blokkers noemen de artsen 'kansrijk'. Vooral mensen met hartziekten of diabetes gebruiken deze medicijnen.

Medicijnen

Het is  nog lang niet zeker wat het effect is van deze hoge bloeddruk-medicijnen. Beschermen ze echt, en hoeveel dan? Helpen ze, als je eenmaal erg ziek bent? En bij wie ? Of maken sommige van deze medicijnen het juist erger? Vragen waar onderzoekers nu druk mee bezig zijn.  Er lopen verschillende onderzoeken. Hoe dan ook - de Amerikaanse cardiologen riepen op om de middelen niet te stoppen. Ook de Nederlandse Hypertensie Vereniging (NHV) en de Nederlandse Vereniging van Internisten Vasculaire Geneeskunde (NVIVG) roepen om vooral niets te veranderen aan de medicijnen. Maar gezien de vele onderzoeken zal er komende tijd veel nieuws komen over deze medicijngroepen.

Dit weten we wel zeker

Van sommige aandoeningen of ziektes weten we wel dat er een verhoogd risico is op complicaties door het coronavirus. Huisarts Bart Timmers vertelt in onderstaande video om welke het gaat. Klik hier om meer video's van dokter Bart te bekijken.