In de rij voor de griepprik

De huisartsen hebben het druk met de grote belangstelling voor de griepprik. Er dreigt een tekort te ontstaan aan griepvaccins.

Ieder jaar krijgen 6 miljoen mensen een uitnodiging voor de griepprik. Dit zijn voornamelijk mensen met een hart- of longziekte en 60-plussers. Normaal komt ongeveer de helft van de mensen naar de huisartsenpraktijk om een griepprik ook echt op te halen. Dit jaar is de belangstelling groter. Bij sommige huisartsen dreigen de prikken op te raken en bijbestellen bij het RIVM is niet mogelijk, zo schrijft het AD. In sommige plaatsen moesten mensen zonder griepprik weer naar huis. De half miljoen extra bestelde griepprikken, blijken onvoldoende.

Griep en corona

Een van de oorzaken van de toegenomen populariteit is de corona-uitbraak. Mensen willen niet griep en corona oplopen. Wie minder ziek wordt door de griep, is beter bestand tegen andere longziekten, zoals COVID-19, volgens deskundigen. Daarbij werd de griepprik voor een aantal mensen in combinatie met de pneumokokkenprik gegeven, een vaccin ook beschermt tegen een zware longontsteking, maar dan door pneumokokken. Dat gaf extra toeloop van mensen van 73-79 jaar.

Sportzaal of tent

Intussen is het een uitdaging voor de huisartsen om alle mensen op een veilige manier te prikken. De praktijk is vaak te klein om op veilige afstand zoveel mensen de prik te kunnen geven. Er staan lange rijen, of de huisarts huurt zelfs een sportzaal of een grote tent om de prik veilig te kunnen toedienen.