Longfonds: ernstige klachten onder coronapatiënten die thuis herstelden

Veel coronapatiënten hebben na bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus nog steeds ernstige klachten. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds en kenniscentrum CIRO onder 1622 mensen met klachten na corona.

Van de mensen die meewerkten aan het onderzoek heeft 91 procent nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona, bij 43 procent is geen diagnose vastgesteld door een arts.

Problemen met lopen

De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 53 jaar. 85 procent zegt dat hij of zij voor de infectie een goede gezondheid had. Nu is dat nog maar 6 procent. Bijna de helft geeft aan niet meer te kunnen sporten en meer dan 60 procent heeft problemen met lopen. "Dat is schokkend", vindt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. "Het lijkt erop dat we te maken hebben met een onzichtbare groep patiënten die na corona tussen wal en schip dreigt te vallen. Dat moeten we zien te voorkomen."

Eerder was al duidelijk dat mensen die met een covid-19-infectie thuiszitten soms weken tot maanden ziek blijven en lang last houden van klachten. De peiling komt voor uit coronalongplein.nl, een samenwerking tussen de Long Alliantie Nederland (LAN) en het Longfonds. Hier kunnen patiënten en hun naasten terecht voor informatie, advies, hulp en onderzoek.  

Gevolgen op de langere termijn

Het Longfonds is in gesprek met onder andere het ministerie van VWS over de ontwikkeling van zorg voor de groep die langdurig klachten houdt. "We leren steeds meer over het verloop van de ziekte. De vragen en klachten moeten sturend zijn voor de zorg, behandeling en begeleiding van deze nieuwe patiëntengroep. Bovendien is verder onderzoek naar de gevolgen van corona op de langere termijn nodig", aldus Rutgers.

Bron(nen):