Mantelzorger? Dan kan je gratis beschermende kleding krijgen

Getty Images

Wie voor een naaste zorgt, kan tijdens de coronacrisis gratis beschermende kleding krijgen. Maar dat weten veel mantelzorgers niet, merkt MantelzorgNL.

Veel mantelzorgers zijn bang om door gebrek aan beschermende kleding een naaste te besmetten of besmet te raken, met als gevolg dat ze niet meer voor diegene kunnen zorgen. Tijdens de eerste coronagolf is er een richtlijn geschreven waardoor de mantelzorger gratis aan beschermde kleding kan komen. “Dat is toen wel kenbaar gemaakt, maar schijnbaar weet nog niet iedereen van die richtlijn af”, vertelt Ginette Klein van MantelzorgNL aan RTV Utrecht.

Hoe werkt het?

Ben je mantelzorger van iemand die intensieve zorg – meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden – nodig heeft en die mogelijk besmet is met corona? Dan kun je als mantelzorger, als anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is, op recept van de huisarts of GGD via de apotheek een pakket met beschermende materialen krijgen. In dat pakket zitten handschoenen, een medisch mond- en neusmasker (zoals in het ziekenhuis gebruikt wordt), een bril, schorten en desinfecterend middel. 

Als er gewacht wordt op de uitslag van een coronatest, kan je via de apotheek een korte-termijn-beschermingspakket aanvragen. Dat is voldoende voor een week. Als de uitslag positief blijkt, kan je een pakket voor de langere termijn meekrijgen of thuis laten bezorgen. Beide hebben dezelfde inhoud, maar het tweede pakket bevat meer materialen voor langere tijd. 

Wat als je geen beschermingsmiddelen krijgt?

Als je naaste klachten heeft die passen bij corona of als je naaste corona heeft, heb je recht op persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat feit is bij sommige huisartsen ook nog onbekend. MantelzorgNL adviseert in dat geval om deze informatie te delen met de huisarts en de apotheek. Meestal lukt het dan wel de materialen mee te krijgen. 

Woont je naaste in een instelling? Dan gelden er andere regels. Overleg met de instelling over het testbeleid en gebruik van beschermende materialen.

Bron: MantelzorgNLRTV Utrecht

Auteur