Meer beleggingen dankzij Corona-besparingen

Nederlandse huishoudens hebben vorig jaar 3,8 miljard euro in Nederlandse beleggingsfondsen gestoken. Dat is een record. Particulieren nemen nu voor 47,3 miljard euro deel in beleggingsfondsen.

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Een deel van de Corona-besparingen vond dus zijn weg naar beleggingsfondsen. Volgens DNB was dit effect vooral in het tweede en vierde kwartaal zichtbaar. In deze kwartalen zijn de inkomens traditioneel hoger. Bovendien vielen de eerste en tweede golf van de pandemie in deze kwartalen. Huishoudens investeerden vooral in gemengde fondsen en in obligatiefondsen. Het bezit in aandelenfondsen werd juist verlaagd. Eerder constateerde DNB al een grote stijging van spaargeld bij banken.

Biljoen
Het totaal belegd vermogen in Nederlandse beleggingsfondsen was eind vorig jaar 1000 miljard euro. Het is voor het eerst dat het vermogen in beleggingsfondsen de grens van een biljoen euro passeerde. De nieuwe inleg in 2020 bedroeg 18,4 miljard euro. Waardestijging van de beleggingen bedroegen 18,0 miljard euro. Behalve huishoudens zijn het vooral institutionele beleggers die in beleggingsfondsen investeren.