Meer bezoek in verpleeghuizen en andere wijzigingen in de maatregelen

Tijdens een persconferentie op 9 maart 2021 werd een aantal veranderingen in de coronamaatregelen aangekondigd. Zo zijn er onder meer wijzigingen in het aantal bezoekers voor verpleeghuisbewoners. We zetten de wijzigingen op een rij.

Bewoners van verpleeghuizen die gevaccineerd zijn mogen vanaf 16 maart twee bezoekers per dag ontvangen.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 16 maart weer naar zwemles. Buiten sporten op een sportaccommodatie is weer toegestaan met vier personen voor iedereen van 27 jaar of ouder. Binnensporten blijft verboden.

Avondklok

De avondklok blijft gehandhaafd tot zeker de vroege ochtend van 31 maart. Alleen op 15, 16 en 17 maart – de dagen waarop Nederland een nieuwe Tweede Kamer kiest - gelden er uitzonderingen. Vrijwilligers die meehelpen bij de verkiezingen mogen na 21.00 uur nog op straat zijn. Ook de stemmentellers en mensen die toezicht willen houden op het tellen mogen na 21.00 uur op straat zijn. Dit geldt echter alleen voor deze groepen. Wanneer zij door de politie of handhavers worden aangesproken, kunnen zij aangeven dat ze bij een stembureau vandaan komen.

Winkels mogen vanaf 15 maart op basis van winkeloppervlakte een aantal klanten tegelijk op afspraak ontvangen. Onder de 50 vierkante meter het twee klanten per etage, daarboven wordt gekeken naar winkeloppervlak. Per 25 vierkante meter mag er één klant binnen. Het maximum is 50 klanten per winkel.

Perspectief

Het kabinet schetste verder enig perspectief voor de horeca: als de R-waarde van de besmetting het toelaat zouden de terrassen rond Pasen weer open kunnen, aldus premier Rutte en minister De Jonge. In een volgende persconferentie op 23 maart wil het kabinet ook meer duidelijkheid geven over de paasvakantie en de zomervakantie, als de cijfers van het aantal besmettingen en het aantal vaccinaties dat rechtvaardigen.

Bron(nen):