Meer patiënten kunnen terecht op de IC

Patiënten met COVID liggen nu veel korter op de intensive care, dan in de drukke maanden maart en april. Gevolg is dat er nu meer mensen behandeld kunnen worden. Mogelijk is dat een oplossing voor het beddenprobleem.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de COVID-behandeling op de intensive care. In maart/april lagen er meer dan 2600 patiënten met COVID gemiddeld 20,6 dagen op de intensive care. Metingen over de maand juli/augustus komen uit op 124 patienten die gemiddeld 12,8 dagen op de IC liggen. De kortere ligduur betekent dat een bed eerder vrij komt en er meer mensen geholpen kunnen worden in dezelfde tijd. Voorzitter Diederik Gommers zegt tegen het Algemeen Dagblad: ‘We weten natuurlijk niet of er een tweede golf komt en hoe groot die wordt, maar als het vergelijkbaar is met de eerste, hoeven we de IC's veel minder uit te breiden.’

Oorzaak onbekend

Hoe dat komt, weten de intensivisten nog niet. Mogelijk zijn er nu minder zieke of complexe patienten, maar ook de verbeterde behandeling kan een rol spelen. Het virus is in ieder geval niet minder gevaarlijk geworden, vermoeden de intensivisten. Het rapport laat zien dat de meeste mensen op de intensive care 55-80 jaar zijn.  De leeftijdsopbouw van de IC-patienten is niet veel veranderd in het afgelopen half jaar. Ook het aandeel mensen met overgewicht, een risicofactor voor COVID, is niet veel veranderd, volgens de cijfers. De patiënten die deze maanden op de IC liggen zijn niet veel minder 'kwetsbaar' dan de patienten van maart/april.  Ze hebben bijna net zo vaak andere aandoeningen zoals nierziekten of longziekten.

IC-capaciteit

De laatste dagen was er bezorgdheid over de IC-capaciteit. Het aantal patienten met corona dat naar de IC moest, nam weer toe, volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het RIVM signaleert ook een toename aan positef geteste mensen. Het kabinet wil de IC-capaciteit verhogen van 1000 naar 1350 bedden, maar IC-verpleegkundigen protesteerden dat daarvoor niet genoeg personeel beschikbaar is.