Nederlanders meer bereid rechten op te geven

Bij het indammen van het coronavirus zijn Nederlanders meer bereid om sommige individuele rechten op te offeren dan Fransen, Britten en Duitsers.

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction en haar internationale netwerk. Negen van de tien (91 procent) Nederlanders is het eens met de stelling: Ik ben bereid om sommige van mijn individuele vrijheden op te geven om te zorgen dat het Coronavirus zich niet verder verspreidt. In Frankrijk (84 procent), UK (72 procent) en Duitsland (71 procent) ligt dit aanzienlijk lager.

Economische gevolgen

Twee op de drie Nederlanders verwacht een economische crisis met persoonlijke gevolgen, aldus een ander Motivaction-onderzoek. Geld dat wordt bespaard omdat er minder mogelijkheden zijn om uit te gaan, verdwijnt eerder in een spaarpotje (30 procent) en het huishoudbudget (21 procent) dan dat het opgaat aan 'leuke dingen'.

Hamsteren

Zes op de tien Nederlanders heeft in de week voor het onderzoek problemen gehad bij het kopen van levensmiddelen. Ze konden het gewenste product niet kopen, of het was er niet in de gewenste hoeveelheid. Ruim één op de vijf huishoudens heeft in die periode gehamsterd. Het ging dan om groente & fruit in blik/pot/diepvries (49 procent), toiletpapier (35 procent), brood (34 procent), paracetamol (31 procent) en pasta (30 procent). Ruim vier op de op tien huishoudens zijn van plan om de komende dagen te gaan hamsteren.