Nieuwe corona-maatregelen: thuisblijven met verkoudheid en evenementen afgelast

Mensen met verkoudheidsklachten of andere lichte gezondheidsklachten moeten vanaf nu zoveel mogelijk thuis blijven. Dat meldt zorgminister Bruins in een persconferentie met premier Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM. Daarnaast worden evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor musea, theaters en sportclubs.

Deze nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april.

Ook adviseert premier Rutte het bezoek aan ouderen en andere mensen die vatbaar zijn voor het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen beter niet meer met het openbaar reizen. Verder moeten bedrijven hun werknemers zo veel mogelijk thuis laten werken.

Scholen blijven voorlopig nog open, omdat onder jongeren tot nu toe weinig besmettingen zijn en scholieren minder vatbaar zijn. “Bovendien zou de maatschappelijke ontwrichting bij het sluiten van scholen zeer groot zijn”, aldus Rutte. Als scholieren thuis blijven, moeten hun ouders dat ook. "En die werken ook in de zorg waar we ze hard nodig hebben."

Van Dissel zegt dat de nieuwe maatregelen nodig zijn, omdat er geen tijd meer is om bij elke besmetting de bron te achterhalen. Bovendien komen er steeds meer besmettingen bij waarvan de bron niet direct duidelijk is.

Kijk de persconferentie terug door hier te klikken.

Bronnen: RIVM, NOS, AD

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.