Nieuwe coronamaatregelen: samenkomsten tot 1 juni verboden

Premier Rutte en minister Grapperhaus kondigden vanavond in een persconferentie verscherpte maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om te kunnen optreden tegen mensen die ondanks alle richtlijnen samenscholen (van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand houden, met uitzondering van mensen die een huishouden vormen).

Jonge kinderen mogen met elkaar spelen, maar de minister deed wel een beroep op het gezond verstand van de ouders. Bovendien kunnen burgemeesters specifieke locaties, zoals stranden en parken, afsluiten. Openbare bijeenkomsten zijn daarnaast tot 1 juni verboden, zo maakte minister Grapperhaus bekend. Handhaving van dit alles zal met boetes plaatsvinden. Daarnaast wordt de quarantaineregel aangescherpt. Als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis.

Rutte benadrukte dat de meeste mensen zich netjes aan de richtlijnen houden. Hij richtte zich wel specifiek tot jongeren, die zich ogenschijnlijk onkwetsbaar achten. Hij riep hen op om niet in groepen op te trekken, de richtlijnen van het RIVM te volgen en vooral ook aan anderen te denken, bijvoorbeeld ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

Minister Grapperhaus gaf nogmaals het advies om alleen naar buiten te gaan voor noodzakelijke activiteiten - en dan bij voorkeur in je eentje. Een ommetje is toegestaan, maar doe dat bij voorkeur alleen en niet in groepen. Ook Grapperhaus onderstreept: doe het ook voor de zorgverleners.

De maatregelen maken onderdeel uit van 'social distancing', een strategie die de verspreiding van het coronavirus moet indammen. In de afbeelding hieronder ziet u het effect die deze maatregelen hebben.