Reisdekking door corona belangrijker dan ooit

Nu honderdduizenden vakantiegangers in het buitenland zijn gestrand als gevolg van de coronacrisis, blijkt opnieuw hoe belangrijk het is om een vakantie bij een reisorganisatie te boeken die bij de ANVR is aangesloten. Alleen dan heb je namelijk recht op hulp.

Wie alleen een los vliegticket of een losse hotelovernachting heeft geboekt, is in een extreme situatie zoals nu aan de goden overgeleverd. Hij heeft geen recht op hulp bij het terugkeren naar Nederland. Duizenden Nederlanders zitten nu met de handen in het haar in het buitenland, waar ze vaak geen kant op kunnen vanwege de coronacrisis.

Om hen toch zo snel mogelijk thuis te krijgen, is er op 23 maart een grote actie gestart. Verzekeraars, reisorganisaties en het ministerie van buitenlandse zaken hebben hiervoor samen 10 miljoen euro uitgetrokken. Iedereen die geen beroep kan doen op een vliegmaatschappij of reisorganisatie, kan van die hulp gebruik maken. Denk aan een backpacker. Of een vakantieganger die een los vliegticket heeft geboekt en bij een reisorganisatie in het land van bestemming een rondreis of een verblijf heeft geboekt. Wie binnen Europa is gestrand, betaalt een eigen bijdrage van 300 euro. En wie buiten Europa vastzit, betaalt 900 euro. Op bijzonderebijstandbuitenland.nl kunnen de gedupeerden zich aanmelden. Een dag na de bekendmaking hadden al bijna 10.000 reizigers dit gedaan.

In normale omstandigheden zouden deze vakantiegangers geen recht op hulp hebben. Die is er alleen voor klanten wier reis aan twee voorwaarden voldoet: hij is geboekt bij een reisorganisatie die bij de ANVR is aangesloten. En het is een zogenaamde pakketreis, waarbij het vervoer en het verblijf als één geheel worden aangeboden. Dus niet alleen een vlucht of alleen een hotel. Dan heb je recht op volledige compensatie als de vakantie vanwege corona niet kan doorgaan. En als je op je bestemming bent gestrand, zoals momenteel naar schatting 200.000 Nederlanders, kun je rekenen op hulp van je reisaanbieder. Die moet bijvoorbeeld de terugvlucht regelen of extra overnachtingen voor je boeken totdat je naar huis kunt. Veel mensen denken dat ze een beroep kunnen doen op hun reisverzekering voor de repatriëring. Maar die geldt meestal alleen als de reiziger zelf ziek is. Dus niet als de vakantie door corona in het water valt.