Reisverzekering met de nieuwe reisadviezen

De regering trekt op 15 mei het dringende advies in om niet naar het buitenland op reis te gaan zonder hele goede reden. Daarvoor in de plaats komen er adviezen per land. Dat heeft gevolgen voor de reisverzekering.

Bij een reis naar een gebied met kleurcode geel biedt de reisverzekering gewoon dekking. De kleurcode geel betekent wel opletten. Er zijn in dat gebied coronabesmettingen en er zijn dus risico's. De situatie kan snel veranderen.

Mocht het aantal besmettingen toenemen, en mocht de code daardoor veranderen naar oranje, dan verwacht de reisverzekering dat vakantiegangers zo snel mogelijk het gebied verlaten. Wie blijft, loopt het risico dat de verzekering geen dekking meer geeft. Neem daarom altijd contact op met de verzekeraar of alarmcentrale bij een veranderende kleurcode.

Oranje of rood reisadvies

Bij een reis naar een gebied met een oranje of rood reisadvies is er in de regel geen dekking voor schade die te maken heeft met corona. Zodra het reisadvies verandert van geel naar oranje of rood zijn de risico's niet meer onvoorzien. Een vakantieganger die dan toch naar zo'n gebied vertrekt, heeft geen dekking voor schade die te maken heeft met corona. Bij sommige reisverzekeringen is er zelfs helemaal geen dekking. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zullen vaak de reis annuleren als een gebied kleurcode oranje of rood krijgt.

Vakantiegangers die door overmacht langer in een oranje of rood gebied moeten blijven, zijn verzekerd tot het eerst mogelijke moment dat ze naar huis kunnen reizen. De dekking vervalt als vakantiegangers langer blijven.

Annulering

Een vakantieganger die vanwege een positieve coronatest niet kan reizen, kan meestal een beroep doen op de annuleringsverzekering. Voor zover bekend zijn er geen annuleringsverzekeringen die dekking bieden bij annulering vanwege corona op de reisbestemming.