Schonere lucht door maatregelen corona

De strengere coronamaatregelen zorgen er volgens het KNMI voor dat het aantal vervuilende stoffen in de lucht is gedaald. Onze lucht is een heel stuk schoner, maar hoe schoon precies is nog niet zeker.

Door het zonnige weer van de afgelopen week kon het KNMI extra metingen doen. Op basis van die metingen en metingen van vorig jaar wordt geschat dat de vervuiling met 20 tot 60 procent is gedaald. Minder verkeer op de weg en in de lucht en minder productie in de industrie veroorzaken de daling in de uitstoot. 

Deze daling is volgens het KNMI nog niet eerder voorgekomen in Nederland. De afgelopen maand kwamen er ook berichten naar buiten van andere landen die een sterke vermindering in de luchtvervuiling zagen, zoals China en Italië. 

De uitstoot van vervuilende stoffen kan per dag verschillen. Daarom wordt er gemeten over een langere periode. De komende maanden gaat het KNMI de satellietmetingen die nu gedaan zijn, vergelijken met metingen aan de grond om een duidelijker percentage te kunnen geven van de daadwekelijke daling. 

Bron(nen):