Stelling: Ik wil iedereen weer begroeten met een hand of een kus

Een elleboog, een boks of een buiging. Er zijn allemaal nieuwe begroetingen in zwang gekomen, nadat we 1,5 meter afstand moesten houden om besmetting tegen te gaan. Hoe gaat dat, nu de besmettingscijfers dalen? Gaan we weer zoenen en handen schudden? Reageer op de stelling.

Ja, eindelijk!

Het was best grappig om huppelend op één been een ‘voetboks’ te geven. Maar het is nu ook fijn om weer te kunnen stoppen met die gekkigheid. Er gaat niets boven een nette hand of kus. Een hand is een fijne manier van contact maken, je voelt bij het geven van een hand hoe de ander erbij staat. Is het een zenuwachtige vochtige hand? Of een stevige greep? Het geven van een hand is een diepgewortelde gewoonte, waarmee je in formele situaties vertrouwen kan wekken.

Het geven van twee of drie kussen is een hartelijk gebaar, waarmee je iemand extra welkom kan heten. De kussen hoeven er misschien niet voor iedereen bij. Maar het is toch fijn om nu een lieve vriendin of vriend met drie welgemeende zoenen te kunnen begroeten. En vooruit, de partner krijgt de pakkerds ook.

Nee, voor mij hoeft dat niet meer.

Handen schudden is voorgoed veranderd, nu het een gebaar werd waarmee je iemand het ziekenhuis in kan jagen. Ook al dalen de coronacijfers, andere besmettingen gaan nog steeds van hand tot hand. Aan de daling in antibioticaconsumptie is te zien geweest dat we daartegen ook beter beschermd werden in de coronatijd. Een vriendelijke hoofdknik is in veel culturen een nette en formele manier om iemand te begroeten, laten we ons daarbij aansluiten.

De drie zoenen zijn voor veel mensen een verplichting die ze liever niet opnieuw aangaan. Vooral vrouwen zijn vaak de klos. Recepties, nieuwjaarsdag, verjaardagen – zelfs bij volslagen onbekenden wordt van vrouwen verwacht dat ze drie zoenen uitdelen. Als je niet mee wenst te doen, moet je dealen met de gemiste luchtkussen en schijnbewegingen die tot gênante situaties leiden, voor gever en ontvanger. Laten we er alsjeblieft mee ophouden en onze kussen bewaren voor geliefden en dierbare naasten.

 

Reactie toevoegen

17 Comments

Door nomad (niet gecontroleerd) op zo, 5-12-2021 - 18:48

Rika, helemaal met je eens. Mensen lees je eens in op andere media en laat het gecensureerde voor wat het is.!!!

Door jan beem (niet gecontroleerd) op za, 4-12-2021 - 12:39

Bezuinigingen op zorg en markt werking werken voor mensen met een handicap en ook voor ouderen zoals ik zeker niet goed. Dank meneer Rutte en partijen ons wel bekend voor het afbreken van onze zorg en bureaucratie. Een somatisch gehandicapte van 76jr Zelfstandig wonend.

Door Heni (niet gecontroleerd) op di, 27-7-2021 - 21:14

Ik wil niet weer terug naar die drie kussen en ook niet minderen naar twee of een. Handen schudden hoeft ook niet meer, ik vind een schouderklopje of een knikje inplaats van dat gezoen stukken beter, blij dat ik daar vanaf ben. Handen tegen elkaar en dan naar voren in plaats van al die handen schudden is wat mij betreft ook een uitstekend alternatief.

Door Henk van de Brink (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 20:15

Nog even geduld hebben

Door Jannie Rowe (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 14:39

Helemaal eens laten we het doen zoals het in het oosten gedaan wordt met een vriendelijke knik of met je handen een gebaar te maken. Dit vind ik bij uitstek een goede begroeting en sowieso kussen voor dierbare naasten.

Door Jannie Rowe (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 14:32

Helemaal eens laten we het doen zoals het in het oosten gedaan wordt met een vriendelijke knik of met je handen een gebaar te maken. Dit vind ik bij uitstek een goede begroeting en sowieso kussen voor dierbare naasten.

Door Henna (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 12:46

Het viel me vooral op in de afgelopen tijd, dat kinderen het van nature veel slimmer en beter doen dan sommige volwassenen. Kinderen slaan hun armen om me heen, ze komen maar tot mijn taille en doen dat op een losse, prettige manier als ze blij zijn met iets dat ik als leerkracht doe of zeg. Maar sommige volwassenen zijn zó klef en opdringerig....
Daarom roep ik bij hen: "Afstand houden! Ik wil gezond blijven" en dat werkt prima.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 20-7-2021 - 23:11

Of ik het zelf geschreven heb!

Door Henna (niet gecontroleerd) op ma, 19-7-2021 - 13:56

De crux zit in het woordje "iedereen" in de stelling. Dacht het niet.

Door Maria (niet gecontroleerd) op ma, 19-7-2021 - 12:23

Getver, gelukkig niet. Ik heb nu een hele goede ontsnappingsclausule, ondanks dat ik al dubbel gevaccineerd ben. Een leidinggevende bijv. die altijd wil zoenen op verjaardagen, maar in de wandeling koud en niet-menselijk is. Daar mis je dus niks aan..