Strengere coronamaatregelen vanaf 4 november

In de persconferentie van dinsdag 3 november over het coronavirus kondigde premier Rutte enkele nieuwe, strengere coronamaatregelen aan. De maatregelen gelden in elk geval tot 19 november. PlusOnline zet ze op een rij.
  • Het kabinet sluit pretparken, musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf 4 november 22 uur voor de duur van twee weken. Ook zwembaden gaan dicht. Groepslessen op sportscholen worden verboden.
  • Het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen gaat van vier naar twee. Thuis mag je per dag twee andere personen ontvangen, kinderen onder 13 jaar uitgezonderd.
  • Het kabinet komt met een negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie (en tot half januari) voor vakanties naar het buitenland.
  • Bij uitvaarten mogen 30 personen aanwezig zijn, bij bruiloften 20.
  • Burgemeesters is gevraagd om plannen te maken voor regionale lockdowns en de invoering van een lokale avondklok. Deze maatregel kan worden ingezet in regio's waar het aantal besmetting (te sterk) blijft stijgen.

Een overzicht van alle maatregelen is te vinden op de site rijksoverheid.nl.

Besmettingen

Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen voor het eerst weer, maar waarschijnlijk moeten dus toch strengere maatregelen genomen worden om de druk op de zorg te verminderen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), benadrukte gisteren dat ‘extra maatregelen’ de ‘snelheid van de daling’ kunnen bespoedigen. En dat is volgens hem ook belangrijk omdat reguliere operaties nu worden uitgesteld vanwege de coronadruk op ziekenhuizen. "Je bereikt dan sneller het niveau waar je de reguliere zorg kan hervatten.’’