Strengere regels: avondklok en minder bezoek

De overheid maakt zich grote zorgen om de nieuwe Britse coranavariant. Deze is veel besmettelijker en grijpt snel om zich heen. De regels voor de lockdown worden dan ook strenger.

Avondklok

Als het aan het kabinet ligt, komt er een avondklok. Vanaf 23 januari tot 9 februari, is het verboden om tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends buiten te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft; de uitzondering geldt dus ook voor mantelzorgers.
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. Op overtreding staat een boete van 95 euro.

Er mag na 21.00 uur nog wel iets bezorgd worden, dat valt onder werk. Eten afhalen na 20.45 uur mag niet.

De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren. De doet de Tweede Kamer op donderdag 21 januari.

Minder bezoek: maximaal 1 per dag

Als je toch bezoek ontvangt, adviseert het kabinet dringend om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Ook hier geldt een uitzondering voor mantelzorgers. Dit advies geldt per direct.

Het maximale aantal bezoekers van een uitvaart gaat terug van 100 van 50. Deze regel geldt vanaf maandag 25 januari.

Reizen

Er komt een vliegverbod voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Dit geldt ook voor zakenreizen, maar de uitzondering geldt nog wel voor medisch personeel, topsporters, journalisten, diplomaten en langeafstandsgeliefden.