Telt een coronabesmetting na vaccinatie als boosterprik?

Nog onduidelijk hoe lang de vaccins beschermen en in welke mate

De afgelopen weken steeg het aantal coronabesmettingen in rap tempo. Zowel ongevaccineerden als gevaccineerden raken besmet met covid-19. In veel landen is daarom al besloten om gevaccineerden een derde prik aan te bieden. In Nederland komt de Gezondheidsraad dinsdag met een advies over het inzetten van een extra prik voor gezonde mensen. De zogenoemde boosterprik. Maar hoe zit dat met mensen die na twee vaccinaties corona krijgen. Telt een coronabesmetting dan als boosterprik?

Volgens hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond werkt de besmetting inderdaad als een booster, stelt zij op de website van RTL Nieuws. Een derde vaccinatie of besmetting na vaccinatie zorgt er voor dat je lichaam in één keer weer veel antistoffen en afweercellen aanmaakt tegen covid-19.

Antistoffen

"Die antistoffen zijn de eerste barrière tussen jou en de ziekteverwekker. Die voorkomen dat je wordt geïnfecteerd", aldus Van Egmond. Na verloop van tijd daalt het aantal antistoffen in je lichaam weer.

Je lichaam maakt ook een geheugenrespons aan. Als je lichaam in contact komt met virusdeeltjes gaat het hard aan het werk, legt Van Egmond op rtlnieuws.nl uit. "Je kan nog wat milde ziekteverschijnselen krijgen, maar als je afweersysteem op gang is, heb je weer een boost van antistoffen en afweercellen in je lichaam. Net als wanneer je een coronaprik krijgt."

Derde prik nodig?

Of je dan na twee vaccinaties en een besmetting nog een derde prik nodig hebt, is nu nog onduidelijk. "We weten nog niet hoe lang de vaccins beschermen en in welke mate."

 

 

 

Bron(nen):