Testen zonder klachten: hoe zit dat precies?

Getty Images

Het testbeleid voor het coronavirus wordt vanaf 1 december aangepast. Vanaf dat moment kunnen ook mensen zónder klachten een test krijgen als zij in contact zijn geweest met iemand met corona. Dat kan de quarantaineduur verkorten en dit is wat u erover moet weten.

Hoe ziet het testbeleid er nu uit?

Nu krijgen alleen mensen met klachten een coronatest. Voor mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand met corona, maar zelf geen klachten hebben, geldt nu: blijf thuis tot tien dagen na de datum van het contact met de besmette persoon.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 december gaat de overheid ook mensen testen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek omdat zij nauw contact hadden met een coronapatiënt. Hetzelfde geldt voor mensen die een melding krijgen in de CoronaMelder-app. Deze mensen kunnen vijf dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Is de test negatief? Dan hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven. Dat kan dus enkele dagen thuisblijven schelen.

Waarom nu wel?

Er is meer testcapaciteit. De overheid heeft extra laboratoria ingeschakeld en er kunnen nu ook in één keer meer testmonsters tegelijk worden getest ('poolen'). Mensen die zich willen laten testen op corona, maar geen klachten hebben, ondergaan de PCR-test. Deze test is door het Outbreak Management Team goedgekeurd voor het testen van personen zonder klachten. Volgens RTL Nieuws worden vanaf 1 december ook LAMP-testen ingezet. De LAMP-test is sneller dan de meeste PCR-testen. Mogelijk worden later ook antigeentesten toegevoegd. Ook die zijn sneller, maar op dit moment nog niet goedgekeurd voor mensen zonder klachten.

Bronnen: Rijksoverheid en RTL Nieuws

Auteur