Thuiswonende ouderen mogen weer bezoek ontvangen

Getty Images

Zelfstandig wonende ouderen mogen één of twee vaste personen aanwijzen die op bezoek kunnen komen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de maatregelen van het RIVM worden nageleefd.

Dit is goed nieuws. Eindelijk weer bezoek! De richtlijn van de afgelopen weken was namelijk: “Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder.” Een forse maatregel, die bedoeld was voor de bescherming van kwetsbare ouderen. Maar hierdoor kregen ook gezonde thuiswonende ouderen geen bezoek meer. Een lot dat voor velen lastig te dragen was. Eenzaamheid lag op de loer en ook onbegrip. Juist in deze coronacrisis heb je elkaar immers hard nodig.

De ANBO drong er bij het kabinet op aan om dit regime te versoepelen. De ouderenbond ontving veel telefoontjes van ouderen die dagen, soms zelfs weken niemand hadden gezien of gesproken. Het kabinet nam het advies van de ANBO over en veranderde de regel: zelfstandig wonende ouderen kunnen één of twee vaste personen aanwijzen die de oudere met enige regelmaat bezoeken. Mits de RIVM-maatregelen worden nageleefd: 1,5 meter afstand, de oudere is gezond en degene die op bezoek gaat, ook.

In verpleeghuizen geldt nog steeds de regel: geen bezoek. Wel is minister de Jonge op zoek naar een manier om ook dáár veilig en gedoseerd bezoekers toe te laten. Hij is denkt na over een bezoekregeling vanaf 11 mei in verpleeghuizen waar nog geen besmettingen zijn. Specialisten ouderengeneeskunde vinden dat nog veel te vroeg, vooral omdat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in verpleeghuizen nog steeds toeneemt.

Auteur 
  • Lenny Langerveld