Vaker contactloos betalen vanwege corona

In de eerste weken van de 'lockdown' vanwege de coronapandemie is het aantal betalingen fors gedaald, in aantal en in waarde. Inmiddels betalen consumenten weer vaker en ook hogere bedragen. Contactloos betalen heeft daarbij terrein gewonnen op andere vormen van betalen zoals pinnen en contant geld.

Dit melden De Nederlandsche Bank (DNB) en de Betaalvereniging. Aan het begin van de lockdown  daalden de betalingen fors. In mei lagen betalingen aan kassa en online weer op hetzelfde niveau als in 2019 en juni lagen de betalingen zelfs 15 procent hoger dan in juni 2019. Bij online- en pinbetalingen was het herstel al te zien vanaf april, bij contante betalingen vanaf juni.

Gedurende de lockdown zijn consumenten vaker contactloos gaan betalen met pinpas of mobiel en minder vaak contant. Maatregelen van banken om contactloos betalen te vereenvoudigen, hebben hieraan bijgedragen.

Aan het begin van het jaar waren dertig procent van de betalingen contant. Dat daalde naar procent procent op 12 april, en daarna nam het weer toe tot 23 procent eind juni. Dat is nog altijd minder dan aan het begin van het jaar.